ZABRINJAVAJUĆE

Od početka godine u FBiH zatvorene 72 tvrtke i 403 radnje

radnici
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
19.03.2014.
u 09:28

Prema podacima porezne uprave FBiH, u Federaciji BiH od početka godine, dakle za nepuna tri mjeseca, prestale su s radom 72 tvrtke s 219 poslovnih jedinica, a ugašene su i 403 zanatske radnje, podaci su Porezne uprave FBiH

Opća kriza i nepovoljan poslovni ambijent u BiH glavni su razlozi što je na stotine poduzetnika i u ovoj godini stavilo ključ u bravu u svoja poduzeća ili radnje. Naime, svakog dana od početka 2014. godine samo u Federaciji BiH je ključ u bravu stavljala po jedna tvrtka, zatvarane su dnevno po tri tvrtke i više od pet zanatskih radnji.

Prema podacima porezne uprave FBiH, u Federaciji BiH od početka godine, dakle za nepuna tri mjeseca, prestale su s radom 72 tvrtke s 219 poslovnih jedinica, a ugašene su i 403 zanatske radnje, podaci su Porezne uprave FBiH.

Razloga je i previše

- Brojni su razlozi što svakog dana sve više obrtnika zatvara radnje. Jedan od njih je ekonomska kriza koja je prisutna u BiH, a koja utječe na poslovanje svih poreznih obveznika zbog čega određeni broj poslovnih subjekata odlučuje prestati obavljati dužnosti. Tome, svakako, doprinosi i smanjivanje kupovne moći stanovništva, odnosno mali dnevni promet koji ostvaruju poslovni subjekti - tvrde u PU FBiH. Zatvaranje nekoliko stotina tvrtki imalo je za posljedicu i otpuštanje na tisuće radnika, a prema prognozi upućenih, u idućim mjesecima može se očekivati veliki broj vlasnika koji će biti primorani zatvarati svoje radnje. - Sve je teža financijska situacija u BiH, što za sobom povlači blokiranje računa, zatvaranje gospodarskih subjekata i gubitka velikog broja radnih mjesta. Vlasti BiH nisu ništa uradile u ovom mandatu na ekonomskim i strukturalnim reformama, za razliku od zemalja u okruženju koje stvaraju pretpostavke i privlače strane investitore. Bh. vlasti su krive što je realni sektor osuđen na tiho umiranje - komentira ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić.

Nastavak od lani

Situacija je bila slična prošloj godini kada su bile ugašene 564 tvrtke s 1114 poslovnih jedinica, dok je 2716 zanatlija prestalo s radom. Ekonomski analitičari smatraju da je stvarni broj ugašenih poduzeća veći nego što službena statistika pokazuje ako se uzme u obzir činjenica da se radnje u Poreznoj upravi ne mogu odjaviti dok se ne izmire sve obveze. - Veliki inozemni trgovački lanci preuzimaju posao malih poduzeća pa se godišnje u većini mjesta ne otvori nijedna samostalna radnja ili, zbog nelojalne konkurencije, bude ugašena - tvrde ekonomski analitičari.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije