APSURD

Od naftnog diva Shell tražili dokaz iz Suda BiH da nije nikada kažnjavan

nafta
04.12.2014.
u 09:03

Velika javna potrošnja državne administracije i dalje je veliki kamen spoticanja za jačanje investicijske klime

Iako se s istraživanjima mogućih zaliha nafte i plina na prostoru Federacije BiH trebalo početi prošle godine, pred ovaj veliki posao o kojem je pričala cijela regija ispriječila se nesposobna vlast i loši zakoni s kojima se moraju suočiti strani investitori kao što je jedna od najvećih naftnih kompanija u svijetu, nizozemski Shell.

Potvrda o nekažnjavanju

O kakvoj se pravnoj i investicijskoj prepreci radi svjedoči izjava federalnog ministara energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja koji je u razgovoru za list “Oslobođenje” kazao da se za naftna istraživanja u Federaciji BiH od američkih, engleskih i drugih kompanija tražilo da dostave potvrde iz Suda BiH o nekažnjavanju i izvod iz banke da im nisu blokirani računi. “Za njih je to nepoznanica, njihovi sustavi su uređeni i kod njih se to ne može dogoditi te takav dokument ne mogu dostaviti, a pravno vi ih ne možete pustiti po našem zakonu, tako da se onda sve svede na lokalne tvrtke koje uopće nemaju reference za ovakvu vrstu posla”, dodao je pomalo začuđeno ministar Trhulj. Domaći i strani poslodavci već godinama upozoravaju na niz apsurda s kojima se suočavaju prilikom otvaranja svojih tvrtki, a upravo su pravne i administrativne naravi. Agencija za unapređenje stranih investicija u svom stručnom rezimeu o investicijskoj klimi u BiH, koji su uputili Vijeću ministara BiH, ističe kako je poznato da u današnjim uvjetima pojačane konkurencije na svjetskom tržištu presudnu ulogu u odluci investitora o izboru lokacije mogu predstavljati i usluge koje im službenici pružaju. Nerijetko se rješavanje pojedinačnih predmeta veže za aktivnost i osobni odnos službenika te u tom smislu i podnositelji (investitori) iskazuju svoje (ne)zadovoljstvo njihovim radom. S obzirom da se BiH konkurentnost teško gradi, preporučujemo da se prihvate primjedbe investitora u odnosu na usluge koje im pružaju službenici svih razina vlasti u BiH. U tom smislu potrebno je značajnu pozornost posvetiti edukaciji službenika po formuli – orijentacija prema klijentu. BiH je zbog sporosti administracije i sudova pri registraciji tvrtke također pala i na listi ekonomskih sloboda koju pravi Svjetska banka. U poslednjem izvješću stoji da se nakon nekoliko godina snažnog rasta stanje u ekonomiji BiH izrazito pogoršalo, djelomično zbog globalne ekonomske krize, a općenito zbog sporog napretka na području ekonomskih sloboda i nedostatka strukturalnih reformi.

Ekonomske slobode

“Veliki broj kompanija je ostao pod kontrolom države i privatizacija je u zastoju. Javna potrošnja je neučinkovita i visoka, prava vlasništva i dalje nedovoljno zaštićena, a rasprostranjena korupcija obeshrabruje poduzetničku aktivnost. Vladavina prava je slaba, a lokalni sudovi su podložni značajnim političkim utjecajima. Nametljiva administracija i skupe procedure registracije odraz su ranijeg centralističkog socijalističkog sustava. Neregistrirana ekonomija i dalje je prilično visoka. Poduzetničko ozračje se malo poboljšao, ali je to poboljšanje minimalno i nedovoljno”, piše u izvješću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije