imenovanje ravnatelja Doma zdravlja

Od načelnika Mekića i SDA zatraženo preispitivanje odluke o imenovanju

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
11.02.2017.
u 09:00

Imenovanje ravnatelja JU Dom zdravlja Busovača ponovno je predmet oštrih političkih rasprava u ovoj srednjobosanskoj općini.

Ograničenje za recepte

Na odluku Asima Mekića, načelnika općine, i SDA o produljenju mandata na još četiri godine aktualnom ravnatelju dr. Omeru Hadžiradončiću reagirao je OO HDZ-a BiH koji traži povlačenje odluke o imenovanju te upozorava na brojne negativnosti u poslovanju Doma zdravlja za koje izravno optužuju dr. Hadžiradončića. U priopćenju OO HDZ-a BiH Busovača, koje su prenijeli mediji, članovi ove stranke javno su se ogradili od svih negativnih posljedica koje su nastale i koje mogu nastati, a tiču se pružanja usluga primarne zdravstvene zaštite stanovništvu Busovače. “OO HDZ-a BiH Busovača se kroz Upravno vijeće JU Dom zdravlja Busovača i Općinsko vijeće, sukladno svojim nadležnostima, zalagao i zalaže za zakonito i financijski održivo poslovanje. Međutim, imenovani dr. Omer Hadžiradončić, kao ravnatelj JU Dom zdravlja Busovača od 2012. godine pa do danas, stvorio je gubitke u poslovanju i neizmirene obveze za poreze i doprinose zaposlenih veće od dva milijuna KM, čime je doveo u pitanje funkcioniranje Doma zdravlja i obavljanje osnovne funkcije ove Javne ustanove od općeg interesa, a to je pružanje osnovnih zdravstvenih usluga svim građanima Busovače. Kao jedine mjere štednje, uveo je ograničenje u izdavanju recepata s esencijalne liste na koje građani imaju zakonsko pravo i štednju na potrošnom sanitetskom materijalu, što su osjetili svi oni koji su dolazili u Dom zdravlja radi primarne zdravstvene zaštite, a posebno kronični bolesnici, umirovljenici i djeca”, navedeno je, uz ostalo, u priopćenju OO HDZ-a BiH Busovača.

Ranije tražena smjena

Iz HDZ-a podsjećaju i kako je 2014. godine Klub vijećnika ove stranke tražio smjenu ravnatelja zbog nezakonitog poslovanja i gomilanja gubitaka i obveza, što nisu podržali klubovi ostalih stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću te do smjene nije došlo. Isto je traženo i 2015. godine.

“U 2016. godini istekao je mandat ravnatelju, što je bila prilika da se, imenovanjem druge osobe na to mjesto, zaustavi nezakonito poslovanje i stvaranje gubitaka te time pokuša sačuvati Javna ustanova Dom zdravlja i njezina osnovna funkcija. Međutim, članovi Upravnog vijeća iz reda SDA, njegovi vijećnici i načelnik, iz samo njima poznatih razloga, podržavali su dr. Omera i spriječili svaki pokušaj njegove smjene. Ovih su dana članovi Upravnog vijeća, koje je predložio i izabrao SDA, izabrali dr. Omera Hadžiradončića na mjesto ravnatelja na još jedan mandat od četiri godine, a suglasnost na imenovanje dao je načelnik Asim Mekić. Posljedice ovakve politike SDA mogu biti pogubne za JU Dom zdravlja i građane Busovače, čime se izravno ugrožavaju elementarna ljudska prava, među kojima je pravo na zdravstvenu zaštitu. Stoga, HDZ BiH Busovača ovom prilikom apelira na vodstvo stranke SDA da preispita svoju odluku o izboru i imenovanju ravnatelja JU Dom zdravlja i time pokaže kako zdravlje građana i pružanje zdravstvenih usluga građanima ne smiju biti prostor za pokazivanje političke nadmoći”, priopćili su iz Općinskog odbora HDZ-a BiH Busovača.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije