Kako je Novi Travnik za manje od četiri godine postao “mjesto za sve”

Od male, zapuštene općine do sigurnog i poželjnog mjesta za ulaganje i život

05.03.2024.
u 09:41

Zabrane, nacionalne netrpeljivosti, ostavke, nametanja... teme su ovo koje su u prošlosti uglavnom obilježavale vijesti koje su dolazile iz općine Novi Travnik. Do promjene dolazi 2020. dolaskom na vlast načelnika Stjepana Duje. U jednom od prvih intervjua (studeni 2022. za Večernji list) jako oprezno govori o najavama i želji za boljitkom, no već u samoj kampanji pod sloganom “Mjesto za sve” promjena se nazirala. Četiri godine poslije ovo postaje pravi sinonim Novog Travnika, poznat i izvan granica općine, a Stjepan Dujo, otvoren i energičan, kako ga se i opisuje u prvom intervjuu, preobrazio je ovo mjesto, otvorio ga svijetu i učinio sve poželjnijim za život, piše Večernji list BiH.

Iz drugog pokušaja

No, krenimo ispočetka. Nekadašnji “grad mladosti” s iznimno razvijenom industrijom nakon rata, kao nacionalno mješovita sredina, biva iznimno ranjen na sve načine. Te rane ostaju svježe i vidljive i do danas, a općina, iako u Srednjobosanskoj županiji među većima i nekad najrazvijenijima, s vremenom propada i zaostaje. Nada u promjene pojavljuje se 2016. u najneizvjesnijim lokalnim izborima u BiH, kada mladi pravnik, povratnik iz Hrvatske, ostaje u zaostatku za kandidatom SDA zahvaljujući neprebrojenim glasovima iz inozemstva. Ipak, nošen nadom, ljubavi prema rodnom gradu i vjerom u promjene, pokušava i 2020. uspijeva. Modernu, otvorenu kampanju punu uključivosti prenosi na prve mjesece, a potom i godine mandata. “Mjesto za sve” konačno ima prijatelje, kako one unutarnje tako i vanjske, otvara se novim ljudima, idejama, investicijama. Vjetrovi promjene od 2020. u Novi Travnik su do danas donijeli višemilijunske investicije i projekte, od grada napravili najveće gradilište u široj regiji, kulturno i sportsko središte koje se brine o svakom stanovniku, naselju... Oni koji ga poznaju znali su da će Dujo ostati “čvrsto na zemlji”. Oni koji nisu, teško su mogli nešto doznati jer ovaj samozatajni pravnik rijetko govori o sebi, radije o Novom Travniku. Prije mjesta načelnika preuzima i lokalni Odbor HDZ-a BiH, a podršku u Vijeću morao je zaslužiti i uspio je. Ulazi u koaliciju sa strankama okupljenim oko SDP-a, nerijetko i šire, dokazujući na sjednicama da sve što radi, radi u korist općine. Kroz njegov ured prolazili su predstavnici svih stranaka, vjerskih institucija, stranci, dužnosnici i obični građani sa svojim problemima. Prvog dana mandata prošetao se cijelim gradom želeći dokazati da njegovo “mjesto za sve” nema izmišljene granice. A Dujo je imao i osobnu tragediju, dva su mu brata poginula u ratu. O promjenama možda najbolje govore brojke. Proračun Novog Travnika prije 2020. iznosio je oko šest milijuna KM, bivao nerijetko nametnut od načelnika bez dvaju čitanja i mogućnosti da na isti utječe Općinsko vijeće. Danas proračun ove male općine iznosi više od 24 milijuna KM. Prekogranične suradnje, investicije, podrška viših razina, ali i brojne druge aktivnosti dovele su do financijske stabilnosti u kojoj novca ima za sve. Modernizacijom, otvaranjem administracije, digitalizacijom... načelnik je počeo pričati priču o Novom Travniku. Sve to dovelo je konačno i do uspostave novih prijateljstava te aktualizacije nekad davno uspostavljenih - od Hrvatske, Srbije, Slovenije… Tema su mu na prvom mjestu ulaganja u poslovnu zonu Neobarje, u koju je dosad uloženo 1,5 milijuna KM.

Veliko gradilište

U planu je otvaranje i druge te poslovnog inkubatora, a čije je otvorenje planirano za početak lipnja.

Novi Travnik odavno je veliko gradilište. Počelo je s gradskom sportskom dvoranom, kojoj je promijenjen krov, a uskoro i sustav grijanja, nastavljeno potpunom rekonstrukcijom glavne gradske prometnice. Projekt izgradnje nove zgrade srednje škole privodi se kraju i proširuje za potrebe dviju glazbenih škola s novom koncertnom dvoranom. Gradski bazen olimpijskih dimenzija bit će gotov ovoga ljeta, i to s dodatnim sadržajima poput kuglane. Preuređen je i Dom kulture, digitalizirano kino, obnovljena knjižnica, a Dom zdravlja dobit će novu lamelu kao i JU Centar Duga koji se brine o djeci s poteškoćama u razvoju. U planu je i gradska šetnica. Proširena je mreža gradskog vodovoda, a sredstva su uložena i u više od 10 km lokalnih cesta. U Novom Travniku gradi se i nova zgrada Zavoda zdravstvenog osiguranja SBŽ-a, kao i nova zgrada opskrbe Elektroprivrede HZ HB. Da će pomoć biti i veća, Dujo se i dalje nada te je, među ostalim, uz podršku Vijeća pokrenuo i inicijativu za promjenu statusa iz općine u grad Novi Travnik.

Demografija i podrška

Da je sve uzalud ako nema ljudi, u Novom Travniku su svjesni te se na demografskim mjerama radi u skladu s mogućnostima. Rodiljska naknada za novorođenče je 1000 KM, stipendiraju se svi redoviti studenti, kao i nebrojeni sportski i kulturni projekti, udruge, savezi, manifestacije. U Novom Travniku je među prvima donesena odluka o neradnoj nedjelji. “Dok teče Lašva”, “Rujanski susreti”, Kulturno ljeto “iNOVIraj”, izdavanje ljetopisa, Sportske igre mladih, Kids festival, adventski program, Gastro food festival, koncerti... dio su sadržaja namijenjenog svima, mladima posebno. Većinu njih i realiziraju uz podršku lokalne zajednice. Još jedna ideja koja će ići u svrhu privlačenja turista je i ona o vlastitoj turističkoj zajednici. - Sve što će doprinijeti novom Novom Travniku je dobrodošlo. Želimo pozitivnu energiju, nove ideje, nagraditi trud, doprijeti do svakoga. Prošlosti odajemo i odavat ćemo počast. Njezinu žrtvu i dobre strane nositi sa sobom i u sebi, ali ne miješati je u svakodnevni život i teme jer ćemo tako zauvijek ostati zarobljeni.

Dokazali smo da možemo napraviti promjenu, kreirati grad po mjeri čovjeka i nećemo dopustiti da ga bilo tko vrati na staro - ističe načelnik Stjepan Dujo, čiji san postaje stvarnost. Daleko je to još od idealnog, rekli bismo, no konkretno. Najvažnija je činjenica da je dokazao kako se može. U jednoj zapuštenoj sredini, kompliciranoj te nesigurnoj zemlji i negativnom ozračju graditi i privlačiti druge, bez odbijanja ikoga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije