Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Od jučer za tisuću posto povećan broj hitnih uputnica građana

16. lipnja 2021. u 15:34 0 komentara 286 prikaza
doktor

Od jučer su, prema riječima prim. dr. Ede Selimića, pulmologa u JU "Dom zdravlja" Sarajevske županije, odjednom i bez ikakvog objašnjenja za tisuću posto povećao broj hitnih uputnica građana.

- Od jučer se drastično pogoršalo zdravstveno stanje građana SŽ, jer gledajući popise koje imam pred sobom, broj hitnih uputnica, tih famoznih "CITO", za tisuću posto se povećao. Kada pogledate laboratorijske i patološke rezultate, od svih "CITO" uputnica nemate ni 10 posto patoloških rezultata. Nakon svega postavlja se pitanje – jesu li nam se građani naglo razboljeli ili nešto nije uredu s doktorima?! Ili pokazuju svoju razinu znanja, jer ne razlikuju hitno stanje od onog koje to nije, ili ne razmišljaju da troše novac građana, jer za svaku tu analizu potreban je reagens. Taj reagens se plaća, a aparati na kojima se to radi su visokosofisticirani i jako skupi. Kad ubacite uzorke krvi, vi stroju kažete koji vam je "CITO" uzorak. Stroj vadi taj uzorak, stavlja ga na prvo mjesto, odmah ga radi, a poslije toga rade se oni koji nisu hitni. Kad u stroj ubacite 50 uzoraka, a od toga je 25 hitnih, stroj se "zabroji, poludi," i nastaju skupi kvarovi – navodi Selimić, piše Faktor. 

Ističe kako oni koji to rade "ruše i svoju tvrtku koja mora kupiti taj reagens."

- Tvrtka mora kupiti reagens, a svi hoće i plaću, i topli obrok, i regres, i stimulacije, i povjerenstva, sve se živo plaća, a s druge strane urušavate granu na kojoj sjedite - naglašava Selimić.

Isto se kaže, događa i službi za radiologiju i ultrazvuk JU "Dom zdravlja" SŽ.

- Na Radiologiji je nevjerojatno porastao broj hitnih pacijenata. Sve što i treba i ne treba slika se pod "CITO", bespotrebno se pacijenti zrače. Imamo jednu ružnu poruku građanima SŽ, jer ako vas tretiraju ljudi koji ne znaju praviti razliku između onog što je hitno i onog što nije, onda je stanje vrlo alarmantno – kazao je Selimić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.