NOVI APSURD

Od jučer se u Federaciji BiH ne može registrirati nova tvrtka

'02.03.2009., Zagreb - Guzva na salterima poste u Branimirovoj zadnji dan predaje poreze prijave.  Photo: Marko Lukunic/Vecernji list'
'Marko Lukunic/Vecernji list'
17.06.2014.
u 09:54

Općinski sudovi upozoravaju na propuste Federalnog ministarstva pravosuđa

Da je BiH zemlja apsurda, odavno je već poznato, a nadležni se svakodnevno trude da ova zemlja ne ostane bez te titule. Najnoviji primjer je činjenica da se od jučer na području Federacije BiH ne može registrirati nijedna tvrtka (d.o.o). “Ovaj sud, kao i svi registracijski sudovi u FBiH od danas više nemaju elektronsku komunikaciju s Poreznom upravom i Upravom za neizravno oporezivanje. Zbog ovih problema, Sud više ne može provesti postupak registracije poslovnih subjekata-registraciju novoosnovanih gospodarskih subjekata i registraciju podružnica već postojećih poduzeća”, stoji u priopćenju koje je jučer na adrese Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH i Ministarstva pravosuđa Federacije BiH upućeno iz Općinskog suda u Mostaru.

Nadogradnja softvera

Problem je nastao, kako tvrde u ovom sudu, u nenadogradnji softvera koji se koristi. Kimeta Ljeljak, tajnica Općinskog suda u Mostaru, kaže kako ovaj sud, kao i ostali općinski sudovi imaju dva softvera, od kojih se jedan koristi u registru pravnih poslova, a drugi je u registru u ZK uredu poznatijem kao grunt. “Nadzor, odnosno nadogradnju nad tim softverima, radi Federalno ministarstvo pravosuđa. Oni su nam uz pomoć donatora napravili te softvere i baze podataka, međutim nisu iste nadogradili u skladu s novim zakonskim propisima zbog čega mi sada ne možemo raditi”, tvrdi Ljeljak.

Dodaje kako su iz ovog suda, ali i brojnih drugih sudova upozoravali na ovaj problem, ali da unatoč tim upozorenjima nitko ništa nije poduzeo zbog čega se oni sada nalaze u nezavidnoj situaciji jer stranke koje žele otvoriti nova radna mjesta u zemlji koja ima pola milijuna nezaposlenih moraju vraćati bez registracije tvrtke.

Problem knjiženja

Iz ovog suda upozoravaju i na još jedan problem koji bi uskoro mogao izazvati velike probleme građanima. Naime, nije izvršena ni nadogradnja drugog softvera, onoga koji se koristi u Zemljišno-knjižnom uredu. “Od 1. ožujka ove godine stupio je na snagu novi zakon o stvarnim pravima u FBiH. Zakon je donio mnoge novine što se tiče knjiženja i slično. Mi ćemo moći knjižiti stare stvari i nešto što ne spada pod novi zakon, međutim, nećemo moći knjižiti ono što su stranke podnijele na osnovi tog novog zakona. Opet iz razloga što Federalno ministarstvo pravosuđa nije nadogradilo postojeći softver. Mi ne možemo to objasniti strankama”, tvrdi Ljeljak.

Dodaje kako je taj novi zakon stupio na snagu a da se nisu poduzele potrebne predradnje. “Ako ne dođe do nadogradnje softvera, građani uskoro neće moći uknjižiti prodaju kuća, ili, pak, zemljišta koji podliježu novom zakonu. Primjerice, građani koji žive u gradu ako imaju neko dvorište ili vinograd, u gradu se to vodilo kao neizgrađeno građevinsko zemljište, ako se to hoće cijepati pa prodavati, onaj tko je u posjedu te parcele ima pravo tražiti da od prava korištenja prijeđe u vlasništvo, a to dalje postojeći program neće podržavati”, kaže Ljeljak apelirajući još jednom na nadležne da riješe ovaj problem u što kraćem roku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije