Naslovnica Vijesti

Od danas 'BH vlakom' povezani Sarajevo, Tuzla, Doboj i Banja Luka

01. kolovoza 2017. u 14:33 0 komentara 213 prikaza

Željeznice Federacije BiH su, nakon dogovora s Željeznicama RS-a, od danas “BH vlakom” povezale Sarajevo, Tuzlu, Doboj i Banju Luku.

Na ovoj relaciji prometovat će “talgo” garnitura Željeznica Federacije BiH, a očekuje se oko 100 do 150 putnika po garnituri.

- Uvođenjem ovog vlaka našim građanima, turistima i svima drugim pružit ćemo kvalitetnu uslugu, uz jeftiniji prijevoz na našem prostoru -  rekao je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.

Podsjetio je da dvije željezničke kompanije već imaju dobru suradnju u teretnom prometu i sada to žele da prošire na putnički.

- Uvođenjem 'talgo' vlakova Željeznice su znato povećale broj prevezenih putnika, jer ovi vlakovi pružaju vrhunski komfor, svi vagoni su klimatizirani, imaju uslugu intereneta, TV, bife salon – rekao je Džafić.

Radit će se, kazao je, na otvaranju i drugih željezničkih pravaca, a cilj je da dođu do Bihaća, odnosno da se uspostavi putnički prijevoz na svim prugama u BiH.

I v.d. generalnog direktora Željeznica RS-a Dragan Savanović je dodao da su otklonjeni svi tehnički problemi da se od danas uvede brzi vlak od Sarajava do Banje Luke.

- Uvjeren sam da će ovo dati jednu novu dimenziju u željezničkom prometu te svojim komforom opredijeliti građane da radije putuju vlakom, nego drumom – rekao je Savanović na zajendičkoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Redovna cijena karte na relaciji Sarajevo-Banja Luka je 25,80 KM (povratna 41,70 KM), na relaciji Sarajevo-Tuzla je 21,40 KM (povratna 34,60 KM), a na relaciji Tuzla- Banja Luka 20,00 KM (povratna 32,40 KM).

Za 'talgo' vlakove obavezna je rezervacija uz voznu kartu za sve putnike, čija cijena iznosi  jednu KM.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.