Odobrena sredstva za više projekata

Od Bihaća, Tuzle, Viteza, Sarajeva do Mostara i Š. Brijega - stižu 143 milijuna KM za 19 projekata

storyeditor/2024-03-14/katic_vlada_fbih.jpg
15.03.2024.
u 21:50

Odobrena sredstva za realizaciju većeg broja projekata gradnje autoceste, brzih cesta, obilaznica - od Unsko-sanske i Tuzlanske pa do Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije

Odluka Vlade Federacije, koja je izdvojila 143 milijuna maraka u okviru kapitalnih transfera javnim poduzećima namijenjena za cestovnu infrastrukturu i izgradnju cesta, omogućit će ubrzanje investicijskog ciklusa u ovom entitetu, a osobito kada govorimo o gradnji većeg broja brzih cesta - od Bihaća, preko Viteza, Travnika, Kiseljaka, Kreševa i Goražda pa do Mostara i Širokog Brijega, ali i početak izgradnje novih kilometara autoceste koja nije dio koridora Vc, piše Večernji list BiH.

Dvije skupine projekata

Podizanje razine kvalitete i sigurnosti prometne povezanosti između niza općina i gradova u ovom entitetu, kao i spajanje navedenih prometnih pravaca na međunarodne koridore, strateško je određenje kojim se žele postići što veći koristi za gospodarsku zajednicu, multiplicirajući potencijale razvoja, donoseći nova radna mjesta, ali i kreirajući okružje u kojemu će buduće investicije, a poglavito one izravne strane, imati pogodno tlo za učinkovitiju realizaciju. U ovom slučaju radi se o dvjema odlukama putem kojih će se financirati realizacija ukupno 19 projekata, a koje su donesene na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i veza.

Prva, u vrijednosti od 59 milijuna maraka, definira dva projekta. Prvi se odnosi na izgradnju brze ceste Lašva - Nević Polje (Vitez - Nević Polje) u iznosu od 29,790.000 KM. Kao što je poznato, izgradnja cjelokupne prometnice podijeljena je na pet dionica (LOT-ova): Lašva - Kaonik, Kaonik - Selište, Selište - Vitez (petlja Vitez - ulaz u poslovnu zonu), poslovna zona Vitez (petlja Vitez - ulaz u poslovnu zonu - petlja Vitez - izlaz iz poslovne zone) i petlja Vitez (izlaz iz poslovne zone) - petlja Nević Polje. Drugi projekt je brza cesta Prača - Goražde (tunel Hranjen i trasa BC - eksproprijacija), u iznosu od 29,210.000 KM. Sredstva su namijenjena za građenje, a izgradnja ove brze ceste podržana je i drugom usvojenom odlukom u iznosu od 10,745.000 KM.

Drugom odlukom u iznosu od 84 milijuna KM obuhvaćeno je 17 projekata, a među ostalim, Tuzlanska županija zastupljena je i kroz odobravanje 2,500.000 KM za izgradnju dionice Šićki Brod - Đurđevik na trasi ceste Tuzla - Sarajevo. Provoditelj je JP Ceste FBiH, a sredstva su za projektiranje, eksproprijaciju, građenje i nadzor. Ono što veseli poslovnu zajednicu u Tuzlanskoj, ali i u Posavskoj županiji je činjenica da su odobrena sredstva i za gradnju prve dionice autoceste koja će spajati Tuzlu i Orašje, pa je tako za LOT 5 Čanići – Tuzla (u dužini od osam km), planiran iznos od 12,906.649 KM, i to za projektiranje, eksproprijaciju i građenje. Provoditelj projekta je JP Autoceste Federacije BiH d. o. o Mostar.

Predstavnici vlasti, ali i gospodarski subjekti iz ovoga dijela BiH na početak gradnje tuzlanske autoceste gledaju kao na strateški značajan projekt koji će omogućiti sjeveru zemlje, koji je gospodarski iznimno aktivan, spajanje i na međunarodne prometne koridore. Kada je riječ o Hercegovini, intenzivira se projekt gradnje brze ceste koja će spajati Mostar, Široki Brijeg, Grude, odnosno vezati se potom na Republiku Hrvatsku. Iznos od 23,445.000 KM, koji će ići za projektiranje, eksproprijaciju, građenje i nadzor, govori u prilog tvrdnji kako je ovaj kapitalni i strateški važan projekt za zapadnu Hercegovinu u samom fokusu djelovanja nadležnih institucija.

Tuneli i mostovi

Dionica Polog - granica RH (40,4 km) sastoji se, kao što je poznato, od dviju poddionica: Polog - Polugrno i Polugrno - granica RH. U kontekstu središnje Bosne dionica Nević Polje - Turbe (10,8 km) podržana je s 3,850.000 KM za projektiranje i eksproprijaciju. Brza cesta na dionici Nević Polje - Turbe uključuje, podsjećamo, izgradnju triju tunela, 13 mostova te podvožnjaka/nadvožnjaka na mjestima gdje je planirana trasa brze ceste u koliziji s postojećim lokalnim cestama.

U pogledu prometa u Sarajevu izdvojit će se 2,000.000 KM (za projektiranje i reviziju) za izgradnju gradske autoceste u Sarajevu, dionica Stup - Buća Potok - Pofalići -Velešići - Bentbaša, dok je iznos od 1,000.000 KM planiran za izgradnju XII. transverzale.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije