savjeti

Od antitalenta do talenta: 7 koraka pomoću kojih će biljke preživjeti sve - pa i vas

Getty Images
11.05.2020.
u 19:52

Nismo svi talenti za biljke i njihov uzgoj. Dok postoje oni koji već godinama za blagdane na stol vraćaju istu božićnu zvijezdu, postoje i oni u čijim domovima ni za kaktus nema sreće.

S biljkama je zapravo stvar kao i s puno drugih stvari u životu - nismo svi stvoreni za sve.

Međutim, ako spadate u skupinu onih kojima venu čak i biljke koje nikada nikom nisu uvenule, a silno biste htjeli imati prozor, balkon ili vrt prepun raskošnog cvijeća, postoje neki koraci koje ipak možete savladati i uz malo truda i volje od antitalenta postati talent, piše Zadovoljna.hr

Izdvojeno je sedam koraka koji će vam pomoć na tom putu.

1. Budite strpljivi s biljkama

Strpljenje nije nimalo lagan zadatak. No, osim u životu, strpljenje je i jedan od najvažnijih dijelova vrtlarstva, bez obzira jeste li početnik ili profesionalac.

Ako ne budete strpljivi izgubit ćete i biljke i  vrijeme koje ste pokušavali ulagati u njih.

Kada primjerice sumnjate u neki problem s vašim biljkama, pričekajte par dana i viditi što se događa. Nemojte se zaletavati. I one trebaju vremena.

2 Upoznajte biljku

Svaka biljka je drugačija. Jedna treba puno pažnje, druga malo. Jedna se zalijeva rijetko, druga često. Pravila su različita za sve biljke, zato kada u dom donesete neku biljku, naučite nešto o njoj.

Pitajte prodavačicu, istražite na Internetu... Do savjeta nije teško doći, a onda kada je dobro upoznate bit će lakše i brinuti se za nju.

Jer bez obzira koliko brige i pozornosti posvetili biljkama, one neće uspjeti ako ne znate njihove specifične potrebe. Neke biljke mogu preživjeti svugdje, a druge ipak trebaju kontrolirano okruženje. Imajte to na umu.

3. Pobrinite se da vaša biljka ima dovoljno prostora

Osigurajte svojoj biljci dovoljno veliku lončanicu jer biljke trebaju prostor za rast. Redovito provjeravajte korijenje da se ne bi stvorila "gužva". Ako biljke sadite u vrtu, pripazite da je među njima dovoljno velik razmak.

Kada uočite da je vaša biljka prerasla posudu u kojoj se nalazi, presadite je u novu, veću.

4. Redovito provjeravajte vaše biljke

Ako u uputama piše da je biljku dovoljno zaliti jednom u dva tjedna, to ne znači da ne trebate obraćati nikakvu pozornost na nju, osim kada je zalijevate. Svoje biljke provjeravajte često, sobne svaki tjedan, a vanjske svakih nekoliko dana kako biste vidjeli kako se ponašaju.

Tako ćete na vrijeme otkriti potencijalne probleme, a ne kada već bude kasno. Provjeravanje biljaka neka vam postane dio rutine.

5. Manje (vode) je više

Biljke je u pravilo bolje zaliti premalo, nego previše jer previše vode može dovesti do truljenja korijenja.

Biljku zalijevajte samo onda kada je to potrebno. Prije zalijevanja provjerite tlo kako biste bili sigurni da je suho najmanje 2 centimetra ispod površine. Ako je tamno, vlažno i lijepi se za vaše prste, vaša biljka ima dovoljno vode.

To koliko često ćete zalijevati biljku ovisi i o dobu godine. Zimi, kada sporije rastu, dani su kraći, a sunčevo svjetlo manje intenzivno, biljke trebaju manje vode. Na vrućinama, kada se i tlo brže suši, trebat će malo više vode.

6. Ne zaboravite dohranjivanje

Hranjive tvari u zemlji biljkama pomažu da se uspješno razvijaju i rastu. I ovdje vrijedi pravilo da biljku trebate upoznati prije nego se počnete brinuti za nju, ali mnogim sobnim biljkama možete dodati malo gnojiva jednom tjedno.

Naravno, postoje biljke poput kaktusa i sukulenata, kojima odgovaraju lošiji uvjeti tla, tako da dobro istražite što vaša biljka treba ili ne treba.

7. Samo ljubav

Vaše biljke znat će vam zahvaliti na ljubavi i trudu koje ulažete u njih tako što će biti prekrasne. Sve u životu bolje uspijeva ako to što radimo i volimo. Ista stvar je i s biljkama. Dok iz zalijevate slobodno im uputite i pokoju lijepu riječ jer te krasotice ništa manje ne zaslužuju.

On će vam uzvratiti prizorima kojima ćete se diviti vi, ali i svi koji se zateknu u njihovoj blizini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?