Svrab u FBiH

Od 468 oboljelih od svraba u Federaciji BiH, 130 iz TŽ, 110 iz SŽ 85

08.10.2018.
u 20:30

Svrab već godinama nije iskorijenjen ni u Bosni i Hercegovini, a dokaz tome je i 468 oboljelih u prvih osam mjeseci ove godine samo na području FBiH. Istina, broj oboljelih je manji za 46 u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali ova veoma zarazna bolest nalazi se među pet vodećih zaraznih bolesti u FBiH, piše Večernji list BiH. 

Podatci po županijama

Najveći broj oboljelih ove godine registriran je na području Tuzlanske županije, i to njih 130. Oboljele su liječnici registrirali tijekom svih osam mjeseci, s tim da je brojka varirala od sedam, koliko je registrirano u lipnju, do 28 koliko je zabilježeno u ožujku. Druga po broju oboljelih je Sarajevska županija gdje ih je registrirano 110. Oboljeli su, također, registrirani svakog mjeseca, s tim da je najveći broj zabilježen u veljači kad ih je registrirano 19. Treća je Hercegovačko-neretvanska županija gdje je zabilježeno 85 oboljelih od svraba, a najviše ih je bilo u ožujku - 22. U USŽ-u ih je registrirano 58. Zaraze je bilo tijekom svih osam mjeseci, a najviše u siječnju - 11. Slijedi ZDŽ s 49 oboljelih, također, tijekom svih osam mjeseci. U ostalim županijama zabilježen je znatno manji broj slučajeva zaraze koja se povremeno javljala. Pa ih je tako u SBŽ-u zabilježeno 26, u ZHŽ-u šest, i to po jedno u kolovozu, svibnju i travnju te troje u ožujku. U BPŽ-u su registrirana dva slučaja i to u svibnju. U Posavskoj županiji registriran je jedan slučaj u travnju te u kolovozu jedan slučaj u HBŽ-u.

Prosječno 990 oboljelih

U zadnjih pet godina, u FBiH se godišnje prijavi prosječno oko 990 oboljelih od svraba. Pa je tako 2012. broj oboljelih bio 864, 2013. - 1085, 2014. - 1463, 2015. - 1148, 2016. - 1081, dok je prošle godine evidentirano 920 oboljelih. U FBiH se ova zarazna bolest obvezno prijavljuje prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Podaci Zavoda su službeni, ali nisu upotpunosti relevantni jer se mnogi oboljeli ne liječe, a i većina onih koji se obrate liječniku samo navodeći simptome bolesti dobiju lijek i upisuju se u registar oboljelih bez posebne dijagnostike. Svrab je bolest površinskog sloja kože koju uzrokuje parazit Sarcoptes scabiei var. hominis, objasnili su nam iz Zavoda. Najčešći izvor zaraze je zaražen čovjek, odnosno njegova koža. Prenosi se nakon duljeg kontakta s osobom koja ima svrab. Prijenos je moguć preko odjeće, posteljine i rublja koje su koristile osobe zaražene ovim parazitom.

Prenošenje zaraze spolnim putem također je često, ali je ovaj rizik nešto manji nego kod spavanja u istome krevetu. Veliku važnost u brzini prenošenja ove bolesti ima nizak higijenski standard i gustoća smještaja, ipak, redovito održavanje higijene ne sprječava prijenos svraba u slučaju kontakta sa zaraženom osobom. Kod teških oblika bolesti (koji kod nas nisu prijavljeni) prijenos je moguć i tijekom kraćega kontakta s oboljelim.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?