alarmantno

Od 363 oboljelih od ospica u SŽ-u, njih 342 nije cijepljeno

10.04.2019.
u 09:16

U Sarajevskoj županiji (SŽ) od ospica su oboljele 363 osobe, podaci su Zavoda za javno zdravstvo SŽ-a za razdoblje od 18. siječnja do 5. travnja ove godine.

Od dvije do pet godina

Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad i Novo Sarajevo jer su najmnogoljudnije, a slučajevi oboljelih su zabilježeni i na području drugih sarajevskih općina.

U općini Centar registrirano je 49 slučaja, Starom Gradu 19, Ilidži 47, Vogošći 29, Hadžićima tri i Ilijašu pet, dok u Trnovu nije zabilježen nijedan slučaj ospica. Najviše oboljelih, i to 135, uzrasta je od dvije do pet godina. Zatim slijede djeca uzrasta od jedne do dvije godine i od šest mjeseci do godinu dana.

Najmanje oboljelih je od 45 do 50 i iznad 50 godina. Obuhvat imunizacijom u Sarajevskoj županiji znatno je niži od potrebnih vrijednosti za postizanje kolektivnog imuniteta, a posebno je obuhvat MRP cjepivom u posljednjih nekoliko godina drastično opao, ali ne zbog nestašice cjepiva, već zbog odbijanja roditelja da cijepe djecu iako je imunizacija protiv MRP-a obvezna. Predstavnici UNICEF-a i SZO-a u BiH ranije su apelirali na građane da cijepe djecu, poručivši kako je cjepivo najsigurniji, najučinkovitiji i u ovom slučaju jedini način zaštite.

Značajan uzrok smrti

Najviše zaraženih ospicama - 342 nije cijepljeno, zatim tu je sedam slučajeva nepotpuno cijepljenih i jedan slučaj cijepljene osobe, podaci su Zavoda do 5. travnja.

Ospice ili male boginje akutna su, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. Ova bolest još je uvijek značajan uzrok smrti djece, osobito u zemljama u razvoju, unatoč tome što postoji sigurno i učinkovito cjepivo. Sigurno i učinkovito MRP cjepivo u upotrebi je u Bosni i Hercegovini skoro četrdeset godina. Prema programu imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, predviđene su dvije doze MRP cjepiva, u dobi od 12 mjeseci i u šestoj godini, a sva propuštena cijepljenja mogu se nadoknaditi. Suradnja roditelja u razumijevanju i prihvaćanju cijepljenja prioritet je u postizanju i održanju visokih obuhvata imunizacijom i sprječavanju potencijalnih epidemija.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?