Problem još iz prošlog sustava

Od 1945. godine svećenici u BiH nemaju ni zdravstveno ni mirovinsko osiguranje

20.01.2017.
u 10:00

Međureligijsko vijeće (MRV) Bosne i Hercegovine ove godine obilježava 20. godišnjicu djelovanja i postojanja i to će biti prilika da za prošlu godinu naprave internu inventuru, da sumiraju rezultate rada, a radeći na miru i pomirenju među ljudima i narodima u BiH MRV je uradio puno i u BiH postao poznato ime. “Osobna iskaznica” MRV BiH bit će predstavljena na akademiji 29. lipnja u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a za dr. Tomislava Mlakića, predsjednika Izvršnog odbora MRV BiH, važno je kako će drugi procijeniti tih 20 godina djelovanja. - Temeljni princip na kojemu radi MRV jest konsenzus, ako nemamo pristanak svih četiriju strana, onda se ne može ništa ni uraditi. Ali, najvredniji dio rada MRV BiH je mreža Odbora za međureligijsku suradnju – kazao je u izjavi za Fenu don Tomislav. MRV BiH djeluje kao domaća nevladina organizacija koja nije nikakvo nadtijelo, nego tijelo kroz koje se pojavljuje dobra volja tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica da zajedničkim snagama doprinesu izgradnji građanskog društva u dijelovima gdje je utjecaj crkava i vjerskih zajednica neprikosnoven.

- Sve vjerske zajednice imaju svoju strukturu, ali projektima nastojimo činiti ono što možemo, iako postoje otpori unutar vlastite zajednice, politički problemi, predrasude... put praštanja nije lagan, ali mi činimo sve da dođe do pomirenja, razumijevanja, dijaloga - rekao je don Tomislav i kao primjer naveo Zenicu u kojoj je Odbor MRV-a jedan od najaktivnijih. Međureligijska manifestacija “Duh Asiza” u Zenici prelazi granice i BiH – ističe don Tomislav.

Ali, BiH je po mnogočemu zanimljiva zemlja, kaže don Tomislav. To je zemlja krajnosti u kojoj odgovori na temeljna pitanja nisu dešifrirani. Od 1945.godine svećenici u Bosni i Hercegovini nemaju ni zdravstveno ni mirovinsko-invalidsko osiguranje. - Kao katolički svećenik nemam nikakvo osiguranje, što traje još od 1945. MRV BiH ne može dati odgovor na to pitanje, na vjerskim zajednicama je to ostvariti. Tražili smo da se ovo pitanje počne rješavati, osnovano je povjerenstvo čiji je član iz MRV, a kada ćemo to riješiti, ne zna se – navodi don Tomislav. Naveo je svoje iskustvo, operirao je kralježnicu i sve morao platiti, i pregled i operaciju, a platio je tako što su mu pomogli i prijatelji. Trebao bi opet ići na operaciju, ali nema zdravstveno osiguranje, kao ni drugi vjerski službenici, i kaže: - Osjećamo se kao građani drugog reda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije