OTKRIVAMO Kakva je nacionalna zastupljenost

Od 112 pozicija u Tužiteljstvu i Sudu BiH, Hrvati na samo 18

16.12.2016.
u 07:00

Događaji vezani uz imenovanje sudaca u Općinski sud Čitluk i imenovanje dviju sutkinja iz reda bošnjačkog naroda i jedne iz reda srpskog naroda u općinu gdje živi više od 95 posto Hrvata otvorili su pitanje na koji način se imenuju vršitelji pravosudnih dužnosti u BiH. Kako su nam rekli iz Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH, prilikom donošenja ovih odluka uzima se u obzir popis stanovništva iz 1991.

Nacionalni sastav institucija

Iz ove pravosudne institucije dobili smo podatak kako su trenutačno u Sudu BiH na poziciji sudaca 23 suca iz reda bošnjačkog naroda, 17 sudaca iz reda srpskog naroda, devet sudaca iz reda hrvatskog naroda i četiri iz reda ostalih. Kada je riječ o Tužiteljstvu BiH, također postoje određena odstupanja. Od ukupno 59 tužitelja, njih čak 28 je iz reda bošnjačkoga naroda, 18 iz reda srpskog naroda, devet je Hrvata te četiri iz reda ostalih. - Želimo napomenuti kako su u Sudu i Tužiteljstvu BiH prazna po četiri mjesta sudaca odnosno tužitelja te da je natječajna procedura za popunu ovih pozicija u tijeku, rekli su nam iz Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH na naš upit o nacionalnoj zastupljenosti u ove dvije najvažnije pravosudne institucije BiH. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Komentara 2

BR
brodarevac
08:44 16.12.2016.

Pa kako smo vidjeli za sud su izabrali najboljeg zar tako ne rade i za tužilaštvo. Negdje se gleda zasrupljenost nacionalna, a negdje stručnost i gdje nije po Čovi tad je Hrvatski narod ugrožen, gdje jest tada je ugrožena nezavisnost sudstva i tužilaštva. Kakva principijelnost!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hrvata je 14,6% po zadnjem popisu, a čine 16% tužilaštva pa gdje je tu pravda vratite 2%................. Ne treba ništa vraćati ali se zapitajte šta je sad ugroženo pa onda kukajte.

Avatar Booyakasha
Booyakasha
16:01 16.12.2016.

Jedan covjek, jedan glas. Birati najbolje koji ce sprovoditi zakon, a ne poslusne koji ce raditi po stranackim zahtjevima.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije