Sigurnost svjedoka

Od 10.000 svjedoka 
na Sudu BiH, 1463 
bila zaštićena

01.05.2018.
u 14:00

Podaci Suda BiH pokazuju da iz godine u godinu raste broj zaštićenih svjedoka u BiH, piše Večernji list BiH. Posebno je to vidljivo u predmetima ratnih zločina.

Broj po godinama

Naime prema podacima koji su iz Suda BiH dostavljeni portalu Fokus.ba, 2014. u Odjelu I Suda BiH pojavilo se 98 zaštićenih svjedoka, a godinu kasnije 112. Već 2016. bilo je 128 zaštićenih svjedoka, a prošle godine čak 140. U razdoblju od 2005. do 2018. na Sudu BiH se pojavilo više od 10.000 svjedoka, od čega su 1463 bila zaštićena svjedoka. Sud BiH je u predmetima ratnih zločina do sada drugostupanjskom presudom osudio 320 optuženih, a ukupna visina kazne je 2864 godine. Pred ovim sudom trenutačno je ukupno 121 predmet ratnih zločina u radu, a ukupan broj optuženih osoba u tim predmetima je 321. Zbog sudjelovanja u određenom postupku i okolnosti o kojima svjedok treba biti ispitan, sigurnost svjedoka ili njegove obitelji može biti ugrožena, zbog čega se može sakriti identitet svjedoka. Odjel za zaštitu svjedoka jedini je specijalizirani odjel u BiH koji zaštićenim svjedocima pruža odgovarajuće vidove zaštite i potpore. - Od 2004. godine, kada je postao operativan, pa do danas, Odjel za zaštitu svjedoka pružio je neki oblik zaštite za više od 1000 svjedoka koji su svjedočili na Sudu BiH i entitetskim sudovima. Životi svjedoka koji su bili pod zaštitom ovog Odjela, kao i životi njihovih obitelji, nikada nisu bili dovedeni u opasnost - navodi se iz SIPA-e. - Status “zaštićenog svjedoka” može odobriti samo Sud BiH, i to na prijedlog tužitelja, po službenoj dužnosti, na prijedlog osumnjičenog, optuženog ili njegova branitelja. Prijedlog koji podnosi netko od navedenih mora sadržati podatke koji utvrđuju identitet svjedoka i postupak u kojem će svjedok dati svoju izjavu te činjenice koje ukazuju da je osobna sigurnost svjedoka ili njegove obitelji ugrožena zbog njegova sudjelovanja u postupku i okolnosti o kojima svjedok treba biti ispitan - objašnjavaju u SIPA-i.

Izmještanje izvan BiH

Zaštićeni svjedok može biti izmješten i izvan teritorija BiH, no, treba napomenuti da se u tom slučaju radi o jako specifičnim situacijama. Kao polazni element uzima se stupanj ugroženosti svjedoka, dakle u kojem obujmu i na koji način je ugrožena njegova osobna i imovinska sigurnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?