Vijeće ministara

Od 1. travnja u BiH se mogu uvesti samo automobili s Euro 4 standardom

vozila
26.02.2016.
u 07:00

Nova odluka neće se primjenjivati na vozila koja su na teritorij BiH dospjela ili je njihova narudžba izvršena prije 1. travnja 2016. godine

Od 1. travnja ove godine u BiH će se moći uvesti samo automobili s Euro 4 standardom, piše Večernji list BiH. Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo prometa i veza da odmah objavi novu odluku o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i pojedinačnog vozila te će kontinuirano pratiti mjere propisane ovom odlukom, i o tome redovito izvještavati Vijeće ministara BiH. Uvođenjem standarda EKO - 4 prilikom uvoza automobila u BiH uskladit će se najniži tehnički zahtjevi vozila s europskim normama u ovoj oblasti te smanjiti zagađenje okoliša i opasnost za zdravlje ljudi u BiH.

“Nova odluka neće se primjenjivati na vozila koja su na teritorij Bosne i Hercegovine dospjela ili je njihova narudžba izvršena prije 1. travnja 2016. godine, kada ova odluka stupa na snagu”, zaključeno je na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH. Također, Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog sporazuma o operativnoj i strateškoj suradnji između BiH i Ureda Europske policije (EUROPOL), koji je usklađen s originalnim tekstom dogovorenim u procesu njegova zaključivanja i osnovama Predsjedništva BiH.

Prethodno je Vijeće ministara stavilo izvan snage zaključak sa svoje 22. sjednice, održane 8. rujna 2015. godine. “Na ovaj način uspostavlja se suradnja između Europola i BiH kako bi se podržale države članice EU i BiH u sprečavanju i borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i drugih oblika međunarodnog kriminala, prvenstveno putem razmjene informacija.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar sigurnosti”, navodi se u priopćenju Vijeća ministara BiH. Na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, donesena je odluka o dodjeli na korištenje uredskog prostora površine 370 četvornih metara u Ulici Mehmeda Spahe br. 16 u Sarajevu Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH za potrebe smještaja njezinih organizacijskih jedinica. Smještajem zaposlenika OSA-e u ovu zgradu, u kojoj je ranije bilo Veleposlanstvo Republike Hrvatske, bit će ostvarene nove uštede proračunskog novca koji je do sada izdvajan za zakup prostora za njezin smještaj.

Također Vijeće ministara BiH prihvatilo je inicijativu Ministarstva financija i riznice i odredilo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja kreditnog sporazuma s Kuvajtskim fondom za arapski ekonomski razvoj (KFAER), za financiranje izgradnje autoceste na koridoru Vc, dio poddionice Klopče - D. Gračanica. Kreditom u iznosu od 50 milijuna eura Kuvajtskog fonda za arapski razvoj bit će financirana izgradnja drugog dijela poddionice Klopče - Donja Gračanica autoceste na koridoru Vc u BiH, na području Sarajevo - Zenica sjever. Rok otplate kredita je 20 godina s počekom od pet godina i alokacijom na Federaciju BiH.

Vijeće ministara BiH jučer je primilo na znanje informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za razdoblje siječanj - prosinac 2015. godine, u kojoj se navodi povećanje ekonomskih aktivnosti od oko tri posto u odnosu na 2014. godinu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije