Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Očuvati nematerijalno nasljeđe u BiH

18. veljače 2016. u 17:16 0 komentara 111 prikaza
UNESCO

Članovi Komisije za suradnju BiH sa UNESCO-om, kojom predsjedava ministar civilnih poslova Adil Osmanović, pozvali su resorna ministarstva da ulože dodatne napore na očuvanju nematerijalnog nasljeđa u BiH.

S tim ciljem potrebno je pripremiti nove nominacije UNESCO-u za kandidiranje nematerijalnog nasljeđa na Reprezentativnu listu, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Članovi Komisije izrazili su očekivanje da će federalno Ministarstvo kulture i sporta, u suradnji sa lokalnom zajednicom, a u skladu sa preporukama evaluacijske komisije, doraditi nominacijski fajl za Konjičko drvorezbarstvo i dostaviti ga Komisiji. Komisija je ocijenila da je urađen veliki posao na projektu nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine, te da se, u suradnji sa zemljama sudionicama u projektu Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, potrebno dodatno angažirati na promociji projekta. Članovi Komisije usvojili su izvještaje o dobrima svjetskog nasljeđa u BiH - Most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu i područje Starog mosta Starog grada Mostara i upoznali se o pozivima za dostavljanje projekata u okviru Participacijskog programa UNESCO-a i za dostavljanje nominacija za upis u UNESCO-ov Međunarodni registar Pamćenje svijeta.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.