ICTY

Očekuje se nalog o rasporedu za pretres žalbi u predmetu Prlić i ostali

prlic i ostali
11.12.2015.
u 07:00

Brammertz ohrabrio Tužiteljstvo BiH da usredotoči napore na kazneno gonjenje u najkompleksnijim predmetima

Tužitelj Serge Brammertz jučer je Vijeću sigurnosti UN-a predstavio 24. izvješće Tužiteljstva o napretku ostvarenom u strategiji okončanja rada Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koje se odnosi na razdoblje od 16. svibnja do 15. studenog 2015. Tužitelj je započeo obraćanje izvijestivši o statusu četiri preostala prvostupanjska i tri žalbena postupka pred ICTY-jem. Tužiteljstvo očekuje izricanje prvostupanjskih presuda u dva postupka, u predmetima Radovan Karadžić i Vojislav Šešelj.

Tužiteljstvo očekuje nalog o rasporedu za pretres po žalbi u predmetu Prlić i ostali. Osvrćući se na predmete II. kategorije proslijeđene Tužiteljstvu BiH, tužitelj Brammertz je napomenuo kako je dobio uvjeravanja da će tužiteljske odluke biti donesene u svim preostalim predmetima do kraja 2015., te izrazio zadovoljstvo što može reći da je ovo obećanje u velikoj meri ispunjeno.

U odnosu na kaznena gonjenja za ratne zločine na nacionalnoj razini u širem smislu, tužitelj Brammertz je napomenuo da se i dalje ostvaruje napredak u kaznenom gonjenju za ratne zločine na nacionalnoj razini, iako je on neravnomjeran i krhak. U odnosu na BiH, ciljevi zacrtani nacionalnom strategijom za procesuiranje ratnih zločina neće biti postignuti, uz značajno odstupanje, te je tužitelj ohrabrio Tužiteljstvo BiH da usredotoči napore na kazneno gonjenje u najkompleksnijim predmetima i predmetima najvećeg prioriteta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?