Centralna banka BiH

Očekivana inflacija u BiH ove godine 5,8 posto

štednja, inflacija
Ilustracija
04.01.2024.
u 17:10

Inflacijska očekivanja u prvom krugu za 2025. godinu iznose 5,50 posto, što navodi na zaključak da se očekuje i daljnji pad inflacije, s obzirom da su inflacijski pritisci u protekloj godini bili daleko iznad višegodišnjeg prosjeka

Rezultati ankete o inflacijskim očekivanjima iz prosinca 2023. koju provodi Centralna banka BiH (CBBiH) ukazuju na pozitivna očekivanja inflacijskih kretanja za 2024. i 2025. godinu, te se smatra da će daljnji pad inflacije utjecati na poboljšanje gospodarstva uopće.

Očekivana agregirana inflacija za tekuću godinu iznosi 5,8 posto, što implicira blagi pad u odnosu na 2023. godinu, kada su sudionici, prema rujanskom anketiranju, predviđali prosječnu inflaciju 7,90 posto.

Inflacijska očekivanja u prvom krugu za 2025. godinu iznose 5,50 posto, što navodi na zaključak da se očekuje i daljnji pad inflacije, s obzirom da su inflacijski pritisci u protekloj godini bili daleko iznad višegodišnjeg prosjeka. Evidentno je, navode iz CBBiH, da na kretanja inflacije utječu interni i eksterni faktori, što rezultira razlikama u očekivanoj inflaciji, ne samo u samoj državi, već i među državama uopće.

Inflacija kao makroekonomski indikator i dalje predstavlja osnovnu odrednicu donošenja odluka potrošača, financijskih institucija, države i ostalih sudionika makroekonomskog sustava.

S tim u vezi, CBBiH, kao važan segment komunikacijske strategije redovito, provodi anketu o inflacijskim očekivanjima, s ciljem analize i kontinuiranog praćenja inflacijskih očekivanja ekonomskih subjekata. Sudionici ankete su predstavnici financijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?