OD POČETKA GODINE U FBIH

Obustavljena isplata mirovina za 5116 umirovljenika, najviše u Njemačkoj

21.04.2020.
u 17:31

Od početka godine Federalni zavod MIO obustavio je isplatu mirovina za ukupno 5116 svojih korisnika. Kao što je Večernji list ranije pisao, pri isplati mirovina za siječanj izvršena je obustava zbog nedostavljanja potvrde o životu za ukupno 2379 korisnika koji mirovinu primaju u inozemstvu. Riječ je o korisnicima Zavoda MIO Federacije BiH koji žive izvan zemalja bivše Jugoslavije. Naime, za one korisnike koji žive u zemljama bivše Jugoslavije ostavljen je mjesec dana dulje za dostavljanje potvrde o životu te je određeno da im se isplata mirovina, ako ne dostave spomenutu potvrdu, obustavlja u ožujku.

Pojedine države

Tako je prošlog mjeseca obustavljena isplata za 2737 korisnika Zavoda MIO koji žive na području Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Slovenije. Najviše mirovina obustavljeno je onima koji imaju prebivalište na području Srbije i Crne Gore. Takvih je, prema podacima Zavoda MIO, ukupno 2599. Slijedi Makedonija sa 69 korisnika te Kosovo s 42 korisnika. Najmanje mirovina obustavljeno je korisnicima Zavoda MIO Federacije BiH koji imaju prebivalište u Sloveniji. Takvih je 27. Korisnicima Zavoda MIO FBiH koji žive na području Republike Hrvatske i Republike Srpske u ovoj godini nije dolazilo do obustave isplate mirovina na ovaj način.

Naime, korisnici Zavoda MIO FBiH koji imaju prebivalište na području bh. entiteta Republika Srpska, Republike Slovenije i prebivalište u Republici Hrvatskoj od 2019. nisu obvezni Federalnom zavodu dostavljati potvrde o životu. Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje preko Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) elektronički redovito razmjenjuje podatke o činjenici smrti svojih korisnika s prebivalištem u Bosni i Hercegovini. Elektronički se razmjenjuju i podaci o smrti korisnika s područja Republike Hrvatske i Slovenije. “Izuzetak su korisnici mirovine kod kojih postoji nedostatak u identifikacijskim podacima te se provjera na gore navedeni način ne može izvršiti. Ovim korisnicima na kućnu adresu šalje se pisana obavijest potvrde o životu koju moraju popuniti, ovjeriti kod nadležnog tijela i dostaviti Federalnom zavodu MIO do kraja tekuće godine”, navedeno je na službenoj stranici Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Nema ni povećanja

Podsjetimo, u siječnju je, zbog nedostavljanja potvrde o životu, između ostalih, obustavljena isplata mirovina za 1149 korisnika koji su Zavodu MIO FBiH dostavili adrese na području Njemačke. Isplata mirovina obustavljena je i za 610 korisnika iz Austrije, kao i 142 korisnika koja žive u Australiji. Među onima koji do daljnjeg neće primati mirovinu zarađenu u FBiH jesu i 92 korisnika koja žive na teritoriju SAD-a, 56 na teritoriju Švicarske, 47 Kanade, 76 Švedske, 65 Nizozemske… Također, umirovljenici koji su korisnici Zavoda MIO Federacije BiH neće dobiti uvećane mirovine, kao što je to bila praksa posljednje dvije godine. U prijedlogu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa definiran je i članak koji se odnosi na uvećanja, odnosno usklađivanja primanja. Stavlja se moratorij na povećanja i mirovina sve dok su na snazi izvanredne mjere. Iako se Zakonom o MIO predviđa usklađivanje mirovina 15. travnja svake godine na temelju dvaju parametara - realnog rasta BDP-a te indeksa potrošačkih cijena - sada do toga neće doći.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije