konkretne mjere

Obrtnicima pomažu i lokalne zajednice, cilj je da ovdje rade i ostanu

13.03.2019.
u 21:00

U obrtu je zaposleno više od 57 tisuća osoba u BiH i, praktički, radi se o jednom od najvećih poslodavaca u državi pod svojom krovnom organizacijom Obrtničkom komorom. Sam obrt u ovoj zemlji čini 12 posto zaposlenosti u Federaciji BiH, stoga je i jako važan. Ono što je zanimljivo jest da svake godine broj obrtnika raste iako stanovnici odlaze iz ove zemlje, piše Večernji list BiH. 

Stimulacija obrtnika

- Razlog tome leži u činjenici da mnogi danas u izboru između odlaska iz zemlje ili rada za privatnika biraju opciju pokretanja vlastitog posla. Dobar obrtnik uvijek će imati posla, a mnogi koji su dosad radili na crno shvatili su da im je pametnije nešto pokrenuti jer onda mogu raditi u puno većim razmjerima, širiti posao, surađivati s većim klijentima i slično - kazao nam je obrtnik koji već pet godina razvija vlastiti posao s popravkom automobila. Obrtnike je kao jednu od najjačih snaga u zemlji važno stimulirati na različite načine. Tako je ovih dana načelnik općine Posušje Branko Bago pokrenuo inicijativu da se kroz općinske službe utvrde mogućnosti oslobađanja od plaćanja pristojbi pri registraciji novih obrta u ovoj općini. Prijedlog je detaljno razrađen na kolegiju Općine Posušje, na kojem je šef Službe za gospodarstvo općine Posušje Mario Jukić ostalim članovima kolegija prezentirao predloženu mjeru kao općekorisnu, čija je krajnja svrha stvaranje nove vrijednosti. - Nadamo se kako će ova, makar simbolična mjera, pomoći našim građanima da se odluče za obavljanje obrtničke djelatnosti, cilj je ljude ohrabriti da rade. Ovo je i jedna poruka da ćemo obrtnicima biti na usluzi i svima koji rade, bilo da je riječ o pomoći u registraciji, savjetodavno, smanjenjem ili ukidanjem pristojbi i tako dalje - priopćio je načelnik Branko Bago.

Subvencija za rad

Pristojba za registraciju obrta je oko 50 KM, a kad se zna da je najteže početi, onda svaka subvencija dobro dođe. Uz pomoć lokalne zajednice, obrtnici imaju podršku i Obrtničke komore. Još odranije njima je omogućena kupnja nafte i naftnih prerađevina u iznosu od 9 feninga po litri, a samo prošle godine obrtnici su preko projekta realizirali oko milijun litara goriva. S nekim osiguravajućim kućama dogovorene su povoljnije stope osiguranja imovine, vozila, zaposlenika... Zatim je preko jedne banke omogućena posebna linija “financiranja obrtnika”. Kroz aktivnosti projekta Obrtničke komore Federacije BiH više od milijun i dvjesto tisuća konvertibilnih maraka je plasirano obrtnicima. Još kad bi ih više komercijalnih banaka pratilo, zasigurno bi bilo i povećanja poslovnih aktivnosti jer u ovom trenutku kad banke uglavnom ne daju kredit, osim ako Obrtnička komora ne provede projekt, obrtnici nisu u stanju povećavati svoj opseg posla. Međutim, postoji nada da će se i to promijeniti. Svaku mjeru koja pomaže ljudima koji stvaraju novu vrijednost, prehranjuju sebe i svoju obitelj u ovoj zemlji zasigurno vrijedi istaknuti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije