Naslovnica Vijesti

Obrazovanju i policiji u HNŽ-u 133,3 milijuna KM

03. siječnja 2018. u 16:17 0 komentara 71 prikaza

Iako su se pojedine političke strukture nadale kako će kroz pitanje konstitutivnosti Srba u HNŽ-u narušiti odnose u koalicijskoj vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i dovesti HNŽ u stanje blokade u izbornoj godini, to se nije dogodilo. Usvajanjem proračuna za ovu godinu, kao i financijskih dokumenata za izvanproračunske fondove, ostvareni su uvjeti za normalno funkcioniranje HNŽ-a, piše Večernji list BiH.

Proračun u iznosu od 210,4 milijuna maraka bit će dovoljan za izmirivanje svih planiranih obveza, a očekuje se kako će imati i razvojnu stranu, što prije nije bio slučaj. Ipak, stavke na koje je godišnje trošeno najviše novca i dalje će ostati najveće.

Najviše prosvjeti

Među njima je najveća ona koja se odnosi na prosvjetu. Ukupno će za obrazovni sustav biti izdvojena 82 milijuna maraka. Predškolsko i osnovno obrazovanje dobit će 39,83 milijuna maraka, srednje 25,34 milijuna KM, a visoko obrazovanje 7,87 milijuna maraka. Za pomoćne usluge obrazovanju planirano je 3,86 milijuna maraka, a Vlada HNŽ-a bi prosvjeti trebala odobriti dodatna sredstva tijekom godine. - Plan je kroz grantove obrazovanju osigurati još deset milijuna maraka. Gotovo 50 posto proračunskih sredstava ide za obrazovanje i naravno da su velika očekivanja od toga sektora - rekao je jučer za Večernji list predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg. Drugi najveći proračunski korisnik je MUP HNŽ-a. Pod stavkom “Javni red i sigurnost” stoji iznos od 51,3 milijuna maraka, a za protupožarnu zaštitu ide 1,5 milijuna KM, sudove 14 milijuna maraka, zatvore 150.000 KM i policiju 35,66 milijuna maraka. - Ova stavka će biti znatno veća kada u službu budu primljeni novi policajci. MUP-u HNŽ-a nedostaje nekoliko stotina kadrova i za očekivati je kako će mjesta biti popunjena u dogledno vrijeme jer postoji velika potreba za njihovim angažmanom - ističu naši sugovornici iz Vlade HNŽ-a.

Sredstva za socijalnu zaštitu

Ono što je važno spomenuti je kako će ova godina biti znatno bolja od prijašnjih u pogledu socijalne zaštite. Planirani iznos za tu kategoriju je 15,1 milijun maraka i za nešto više od četiri milijuna maraka veći je nego prošlogodišnji.

Razlog tomu je provedba Zakona o zaštiti obitelji s djecom, a povećana su sredstva i za određene socijalne kategorije. Herceg i njegovi ministri očekuju kako će prihodi ostati stabilni te kako će županija uspjeti izvršiti sve planirane obveze u ovoj godini. Očekuje se opet ostvarenje suficita. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.