rekonstrukcija odjela u Tuzli

Oboljeli iz Tuzle i BiH više neće morati na liječenje u inozemstvo

TUZLA
N1
16.12.2016.
u 21:56

Tuzlanska županija vodeća je u Federaciji BiH po broju oboljelih mladih i djece od raka. Jedna trećina ukupno oboljelih dolazi s ovog područja. Rekonstrukcijom odjel za hematologiju i onkologiju UKC-a Tuzla oboljela djeca imat će bolje uvjete za liječenje.

Sin Amire Buljubašić obolio je od leukemije s pet godina. Uslijedio je šok, a onda borba. Liječio se u Tuzli, Sarajevu i Turskoj, javlja N1. 

"Samo postavljanje dijagnoze bilo je najteže i to razdoblje od mjesec, dva dok čovjek ne shvati što se događa. Jer mi smo vodili jedan normalan život kao sav svijet. Međutim, mi smo se izborili i borimo se i dan danas", otkrila je Amira Buljubašić, majka oboljelog djeteta.

Djeca najčešće obolijevaju od leukemije, tumora na mozgu i drugih solidnih tumora. Prosječno 20 djece godišnje oboli u TŽ.

"Najmanji postotak izliječenja je kod tih teškoh oblika leukemija, ali kod nekih malignih tumora i limfnih čvorova je visok stupanj izlječenja. Negdje od 80 do 90 posto. Ali sve ovisi o vrsti bolesti", istaknuo je Edin Husarić, Klinika za dječije bolesti UKC Tuzla.

U ovoj bolnici ubuduće se neće raditi samo dijagnostika, već i terapija. Zajedničkim snagama roditelji oboljele djece, uprava UKC-a, lokalna vlast i gospodarstvenici skupili su 100.000 maraka i renovirali prostor u skladu sa svim standardima.

"Otvaranje ovog odjela je naša dugogodišnja želja. Mi smo deset godina nastojali realizirati ovaj projekt. Ne zbog nas, već zbog djece iz TŽ koja je vodeća u Federaciji BiH po broju oboljelih mališana", podsjetila je Amra Saračević, Udruženje roditelja obolje djece PIPOL Tuzla.

"Danas imamo jedan moderan odjel. Ali ja želim da on bude što manje popunjen", poručio je danas Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TŽ.

Oni koji su prošli kroz pakao borbe s bolešću djeteta, ohrabruju druge roditelje da ne posustanu.

"Sve dok doktori kažu da ima nade, treba se boriti i živjeti iz dana u dan. Nositi se s tim dobrim i lošim stvarima. Sve bude i prođe", mišljenja je Buljubašić.

Renovirani prostor je multifunkcionalan. Ima pet bolničkih soba, dva kupatila, igraonicu za djecu. Sve u cilju kako bi oboljeloj djeci bilo lakše da se bore s opakom bolešću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije