Livno

Obljetnica Centra za građansku suradnju 20

16.01.2016.
u 07:00

Centar za građansku suradnju Livno napunio je 20 godina postojanja. Jedna je to od rijetkih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini koja ne samo da traje dva desetljeća nego aktivno radi i širi opseg djelovanja i sadržajno i prostorno.

Izgradnja mira i pomirenja

Godine 1996. u Livnu je osnovana ova organizacija u cilju izgradnje mira i pomirenja. Taj posao bio je “na leđima” dviju koordinatorica, Zulke Baljak i Sonje Garić, a danas u njoj radi pet zaposlenika i djeluje široki krug volontera, a aktivnosti su se iz Livna proširile na područje cijelog HBŽ, potom i ZHŽ, te preko Koalicije za bolja radnička prava i na HNŽ i USŽ.

Koordinatorica Sonja Garić kazala nam je kako u Centru smatraju da samo osnaženi pojedinci i zajednice mogu biti nositelji napretka, progresa i općedruštvenog razvoja te dodala: - Čovjekoljublje, jak pojedinac, održive zajednice i trajni mir bili su naše odrednice od samoga početka. U prvom desetljeću svoga postojanja bili smo usmjereni na građenje međuetničkih veza i procese pomirenja u podijeljenim zajednicama u jugozapadnoj BiH.

Nastavljajući istim putem nova znanja smo dodatno usmjerili na kreiranje boljih uvjeta života. Kombiniranjem iskustva s novim tehnologijama poticali smo zajednice na dijalog, komunikaciju i zajedništvo u traženju i primjeni održivih rješenja i stvaranju boljih uvjeta života.

A budući da smo mi od samih početaka pratili rad ove organizacije, ističemo samo neke od ne tako malih projekata, kao što su centralno grijanje u livanjskoj Gimnaziji, Ekonomskoj školi u Livnu, nabavu računala i opremanje učionica za izvođenje stručne nastave u SSŠ u Livnu…, potom slijede višegodišnje aktivnosti na oživljavanju rada mjesnih zajednica u HBŽ i ZHŽ, opremili su 52 prostora mjesnih zajednica uredskim namještajem, računalima, printerima, a tomu su prethodile aktivnosti u lokalnim samoupravama kako bi se raspisali izbori za mjesne zajednice.

Potpora radu mjesnih zajednica osigurana je i obrazovanjem 996 predstavnika MZ, a tu su bila i studijska putovanja koja su za uvođenje dobre prakse u lokalnoj upravi organizirali za 196 voditelja mjesnih zajednica i 80 općinskih dužnosnika, proveli su 93 organizirane akcije zagovaranja potreba itd.

Brojne aktivnosti

Uz osoblje Centra za građansku suradnju i 56 voditelja mjesnih zajednica, prate sve aktivnosti vezane uz donošenje proračuna, trošenje proračunskih sredstava, te rad svojih lokalnih uprava… Doista je previše toga urađeno, a dva desetljeća je ogromno razdoblje kako bi se sva dostignuća i postignuća mogla staviti u jedan članak... 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije