Kako MVP BiH upravlja DKP

Objekti u vlasništvu BiH prazni, a država za zakup veleposlanstava u svijetu plaća milijune

07.08.2022.
u 20:15

Nacrt odluke o upravljanju nekretninama koji je pripremljen 2016. trebao je jasno definirati kriterije za zakup objekata za potrebe smještaja diplomatsko-konzularnih predstavništva, ali takva odluka nikad nije donesena uz objašnjenje kako bi bila potrebna dodatna proračunska sredstva, što nije izvedivo

Iako je još prije nekoliko godina Ministarstvo vanjskih poslova BiH donijelo odluku o formiranju radne skupine za pripremu pravilnika o nekretninama koja bi utvrdila jasan plan kupnje, najma ili adaptacije prostora u kojima su smještena diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u svijetu, ona još nije stupila na snagu, piše Večernji list BiH.

Objekti nisu useljeni

Zbog nemarnosti bh. vlasti, i dalje, kako u izvješću ističu iz Ureda za reviziju rada institucija BiH, nisu jasno definirani kriteriji i standardi koje bi objekti diplomatsko-konzularnih predstavništva u svijetu trebali ispunjavati - od lokacija do raspona prihvatljive kvadrature.

Nacrt odluke o upravljanju nekretninama koji je pripremljen 2016. trebao je jasno definirati kriterije za zakup objekata za potrebe smještaja diplomatsko-konzularnih predstavništva (DKP), ali takva odluka nikad nije donesena uz objašnjenje kako bi bila potrebna dodatna proračunska sredstva, što nije izvedivo. Zbog ovakvog stanja nepotrebno se troše veliki novčani iznosi za najam, a s druge strane, BiH, koja je dobila svoje prostore nakon provedene sukcesije imovine bivše Jugoslavije, uopće ih ne useljava.

- Iako je BiH u posjedu značajnog broja objekata, svi oni i dalje su neuseljeni. Ministarstvo vanjskih poslova nije obavilo analize iskoristivosti objekata DKP-ova ni nakon provedene revizije kojom je konstatirano da više od polovine stambenih jedinica u vlasništvu BiH nije useljeno ili je povremeno useljeno. Neuseljeni su uglavnom bili stambeni prostori u objektima veleposlanstava naslijeđeni sukcesijom imovine bivše SFRJ. Razlog neuseljivosti je to što nisu obnovljeni ni opremljeni. Drugi razlog je što zaposlenici DKP-ova nisu zainteresirani za stanovanje u tim prostorima, niti ih, prema propisima, na to netko može prinuditi. I dalje ne postoje propisi koji bi osigurali da zaposlenici DKP-ova ne mogu odbiti smještaj u uvjetnim stambenim jedinicama u vlasništvu BiH.

Upitni kriteriji i pravila

Revizori su utvrdili da je ipak napravljen određen pomak nakon početno provedene revizije te su useljene stambene jedinice u Oslu, Ottawi, Londonu, kao i konzulat sa stanovima u Stuttgartu. Stambena jedinica u Milanu još nije useljena, a ni rezidencija u Beču i Budimpešti te zgrada veleposlanstva sa stanovima u Madridu - stoji u izvješću revizije.

Ni pravilnik o plaćama, dodacima i naknadama osoblja u DKP-ovima nije značajnije mijenjan te su i dalje zaposlenici u destinacijama u kojima su troškovi stanovanja izrazito veliki u nepovoljnijoj situaciji. Za troškove najma prostora ili zgrada te naknade za smještaj osoblja u DKP-ovima iz proračuna BiH 2018. izdvajalo se 12,6 milijuna KM, da bi taj trošak nakon prodaje pojedinih objekata prošle godine iznosio 12,3 milijuna KM, što je i dalje mnogo s obzirom na to da je veliki broj objekata u vlasništvu države BiH u svijetu neiskorišten.

- Slabosti u upravljanju imovinom i troškovima smještaja u DKP-ovima za posljedicu imaju rast troškova smještaja, propadanje imovine BiH i neujednačen životni standard zaposlenika DKP-ova. Ministarstvo vanjskih poslova BiH nema kvalitetne analize prioriteta i potreba za nabavu i rekonstrukciju objekata DKP-ova. Kriteriji i standardi koje objekti DKP-ova trebaju ispunjavati utvrđuju se ovisno o slučaju - zaključili su nedavno revizori. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije