Naslovnica Vijesti

Objavu registra stradalnika ne dopušta Agencija, u njemu će se nalaziti 95.000 osoba

30. siječnja 2018. u 09:00 0 komentara 559 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Federalni ministar branitelja Salko Bukvarević jučer je potvrdio kako je uspostavljen registar braniteljsko-invalidske zaštite u kojemu će se, kada bude okončan, nalaziti svi oni koji su bili žrtve rata kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, Armije BiH, policijskih postrojbi, ali i namjenske industrije te zaposleni u ratnim bolnicama, piše Večernji list BiH. Bukvarević je jučer o uspostavi registra izvijestio ministre iz svih županija u Federaciji BiH te predstavnike braniteljskih udruga.

Pri tome je nadležnim institucijama, a to su ministarstva te predsjednik i dva dopredsjednika Federacije BiH, uručio šifre za pristup registru.

Ograničen pristup registru

Bukvarević je objasnio kako je trenutačno u registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite upisano ukupno 92.525 imena, a riječ je o stradalničkim kategorijama. - Uspostavili smo registar svih korisnika koji su dobili neku novčanu pomoć. Za predsjednika Vlade Federacije BiH i predstavnike županijskih razina vlasti pripremili smo pristupne kodove kako bi mogli pratiti registar korisnika braniteljsko-invalidske zaštite - objasnio je Bukvarević. Istaknuo je kako će se na taj način pratiti realizacija popunjavanja registra. U predstojećem razdoblju će ovi predstavnici usporedno raditi na dvama procesima. Moći će prijaviti nepravilnosti ako utvrde da je netko od onih koji se nalaze u registru zloupotrebama došao na taj popis te da eventualno nezasluženo prima invalidninu ili pak određenu naknadu. Naime, kada se prikupe svi podaci, moći će se utvrditi višestruki korisnici naknada, otvorit će se prostor da pravo na neku od naknada ostvare i osobe koje do sada nikada nisu koristile bilo kakvu pomoć namijenjenu braniteljskoj populaciji.
- Naš cilj je da registar bude dostupan institucijama Bosne i Hercegovine radi rješavanja zahtjeva predstavnika braniteljskih kategorija. Ovaj registar potreban je, prije svih, institucijama Bosne i Hercegovine i svima onima koji pomažu u rješavanju statusnih pitanja branitelja. Svatko tko bude podnio zahtjev za ostvarivanje bilo kakvih prava, morat će donijeti karton o tome što je do sada dobivao - kazao je Bukvarević. 
Obračun ovih naknada, koje se isplaćuju obiteljima poginulih branitelja, ratnim vojnim invalidima i dobitnicima ratnih priznanja, vrši se kroz jedinstven informacijski sustav u koji je uvezano 79 općina, deset županija i federalna razina. Konkretno, pravo na ove naknade ostvaruje 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 članova obitelji poginulih branitelja te 5000 dobitnika ratnih priznanja.
Ministar za pitanja branitelja Hercegovačko-neretvanske županije Oliver Soldo rekao je kako je ključno izbjeći mogućnost zloupotreba prava branitelja. 
- Nužno je transparentno trošenje sredstava. Vlada HNŽ-a je svoj registar ugradila u ovaj registar. Ono što nas zabrinjava je ograničeno mišljenje Agencije za zaštitu osobnih podataka - rekao je Soldo.

Dobili zabranu

Naime, Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH ranije je uputila mišljenje tvrdeći kako taj registar “ne bi trebalo ni pod kojim uvjetima javno objaviti”, piše Večernji list BiH. Naveli su kako Ministarstvo branitelja nije navelo “legitimnu svrhu” javne objave tih podataka, da je u Agenciji ne mogu čak ni pretpostaviti te da je to ključno prilikom javne objave registra. Upitno postaje i hoće li mu imati pristup veliki broj institucija. 
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara ranije je ustvrdio kako se registar jedino može sastaviti, ali ne i objaviti. 
- Ministar već sada ima registar isplata braniteljima i pitanje je bi li se napravila šteta njegovom objavom - upitao se Čavara.

Za razliku od registra korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, procjenjuje se kako je u posljednjem ratu bilo oko 570.000 branitelja, od čega je 180.000 bilo na strani Hrvatskoga vijeća obrane. Ovi podaci dio su obveza iz pisma namjere prema MMF-u.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.