DIO NOVOG DOKUMENTARCA

Objavljeni do sad neviđeni snimci koji donose uvid u mladost kraljice Elizabete

08.05.2022.
u 10:43

Novi BBC-jev dokumentarac o kraljici Elizabeti donosi njene nikada ranije viđene snimke iz osobne arhive, a koji prikazuju mladu princezu kako gleda svoj zaručnički prsten – mjesecima pre nego što je informacija službeno objavljena. 

Kraljica je BBC-ju odobrila pristup bez presedana stotinama privatnih snimaka koje su ona, njeni roditelji i vojvoda od Edinburgha snimili u čast njenog predstojećeg platinastog jubileja.

Videosnimci, koje je Kraljevska kolekcija privatno držala u trezorima Britanskog filmskog instituta (BFI), prikazuju rani život 96-godišnje monarhinje nakon što ju je majka gurala u kolicima na krunidbu 1953. godine.

75-minutni dokumentarac, pod naslovom "Elizabeth: The Unseen Queen", prikazuje prvu produženu posjetu princa Philipa Balmoralu 1946. godine dok zaruke para još nisu bile javne.

Kraljica je bila mlada princeza kada je prvi put upoznala princa Philipa od Grčke 1939. godine, tijekom posjete Kraljevskom pomorskom koledžu u Dartmouthu gde je on studirao.

Philipa, koji je imao samo 18 godina, upoznali su sa 13-godišnjom Elizabeth u kući kapetana koledža. Par je počeo pisati jedno drugom i Philip je pozvan da provede Božić 1943. sa kraljevskom obitelji u Windsoru.

Ranije se nagovještavalo da se par neslužbeno zaručio u ljeto 1946. dok su boravili u Balmoralu, ali je službena objava odgođena sve dok princeza Elizabeta nije napunila 21 godinu i vratila se s kraljevske turneje po Južnoj Africi sljedeće godine.

Par se vjenčao u studenome 1947. i bili u braku 73 godine prije nego što je vojvoda od Edinburga umro prošlog travnja, samo nekoliko mjeseci prije svog 100. rođendana.

Dokumentarac BBC-ja će također prikazati i druge rijetke trenutke, uključujući snimke princeze Elizabete sa svojim ujakom princom Georgeom, vojvodom od Kenta, koji je tragično poginuo u zrakoplovnoj nesreći 1942. dok je bio u aktivnoj službi, i posljednju posjetu kralja Balmoralu 1951. godine.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?