Vojno dušobrižništvo

Objavljen Molitvenik za vojnike koji će biti od velike duhovne koristi vojnicima u misijama

Foto: KTA
1/2
03.08.2017.
u 13:00

Vojni ordinarijat u BiH objavio je Molitvenik za vojnike koji će služiti za duhovne potrebe, privatne i javne pobožnosti vjernika, pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga, piše Večernji list BiH. Duga je tradicija u Katoličkoj crkvi da se objavljuju molitvenici kao sastavni i neizostavni dio dušobrižništva za vojnike i civilne osobe, koje su u njihovoj službi.
U toj dugoj tradiciji, koja je započela u drugoj polovini 19. stoljeća, Vojni ordinarijat u BiH objavio je Molitvenik za vojnike koji će služiti za duhovne potrebe, privatne i javne pobožnosti vjernika, pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga, a vjerojatno će se njime rado poslužiti i drugi vjernici. Pri njegovoj izradi vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić koristio je iskustvo i usluge nekolicine vojnih ordinarijata iz europskih zemalja, posebice onih iz Hrvatske i Austrije. Ovaj molitvenik je zamišljen da, svima koji se njime budu služili, bude pomagalo pri obavljanju njihovih osobnih i zajedničkih pobožnosti, pojedinačnih i grupnih dnevnih molitava te sakramentalnih slavlja.
Posebice će biti od velike duhovne koristi vojnicima dok se budu nalazili u službi uspostavljanja ili očuvanja mira u misijama, daleko od obitelji i domovine, često u stvarnoj opasnosti, a ponekada bez svećenika u neposrednoj blizini.
Osobito u takvim situacijama, s molitvenikom u rukama i molitvom na usnama, najbolje će shvatiti što je Isus mislio kada je rekao: “Mir vam svoj dajem”. Istodobno, taj molitvenik je i crkvena pjesmarica u kojoj se može naći velik izbor prikladnih pjesama koje vjernici rado pjevaju na svojim okupljanjima te neke osnovne misli crkvenog učiteljstva o miru i ratu. On će također biti pomagalo vojnim kapelanima za obavljanje dušobrižništva, posebice liturgijskih slavlja u izvanrednim okolnostima, pogreba te molitvi za pokojne vojnike i više obreda blagoslova, prilagođenih okolnostima u kojima žive i djeluju vojnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije