Niz novosti u novom prijedlogu zakona o korištenju obnovljivih izvora

Obitelji će moći prodavati struju iz solara do 150 kW po objektu, moguće udruživanje

solarna energija
16.07.2023.
u 18:25

Vlada Federacije prihvatila je dio amandmana na prijedlog zakona, a koji precizira da instalirana snaga elektrane, u slučaju primjene shema opskrbljivanja neto mjerenja ili neto obračuna ne može biti veća od odobrene priključne snage objekta krajnjeg kupca

Nakon usvajanja u Zastupničkom domu, set energetskih zakona upućen je u proceduru Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a među ostalim, tu je i prijedlog Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije koji uvodi nekoliko novina, među ostalim, i mogućnost da krajnji potrošač električne energije proizvodi struju iz vlastitih izvora, a viškove prodaje, piše Večernji list BiH.

Naime, u objašnjenju zakonskih pojmova precizirano je kako prosumer označava potrošača električne energije koji proizvodi električnu energiju iz obnovljivih izvora energije za dio svojih potreba iz vlastitog energetskog postrojenja s mogućnošću prodaje viška proizvedene električne energije u mrežu u obliku energetskog ili monetarnog kredita.

Kada je riječ o statusu prosumera, Vlada Federacije prihvatila je dio amandmana na prijedlog zakona, a koji precizira da instalirana snaga elektrane, u slučaju primjene shema opskrbljivanja neto mjerenja ili neto obračuna ne može biti veća od odobrene priključne snage objekta krajnjeg kupca, a maksimalna instalirana snaga po pojedinačnom postrojenju ograničava se na 150 kW.

Ugovorne obveze

Krajnji kupac stječe status prosumera priključenjem elektrane na unutarnje električne instalacije svog objekta i reguliranjem ugovorih odnosa s nadležnim operatorom distribucijskog sustava i opskrbljivačem te ima prava i obveze iz ovog zakona i zakona kojim je uređena oblast električne energije. Prosumeri imaju pravo na korištenje sheme opskrbe neto obračuna. Prosumeri iz kategorije kućanstava odobrene priključne snage do 10,8 kW imaju pravo na izbor sheme opskrbe neto mjerenja u razdoblju od deset godina, nakon čega ostvaruju pravo na shemu opskrbe neto obračuna ili pravo na korištenje sheme opskrbe neto obračuna. Vlasnik elektrane za vlastite potrebe prosumera može biti i treća strana, uz zaključenje posebnog sporazuma s krajnjim kupcem za čije je potrebe elektrana priključena. Kada je riječ o prodaji viškova struje, precizirano je da se, ako je tijekom obračunskog razdoblja prosumer predao više električne energije u mrežu nego što je preuzeo, razlika između predane i preuzete električne energije prenosi u sljedeće obračunsko razdoblje u korist prosumera, i to kod primjene sheme neto mjerenja u obliku energetskog kredita izraženo u kWh ili kod primjene sheme neto obračuna u obliku monetarnog kredita izraženo u KM. Energetski i monetarni krediti utvrđuju se za svako obračunsko razdoblje. Također, prijedlog zakona je predvidio i udruživanje. Tako kupci iz kategorije kućanstava i komercijalni kupci čiji su objekti locirani unutar iste zgrade ili stambenog kompleksa imaju pravo djelovati zajednički kao prosumeri. Kupci iz prethodnog stavka ugovorom reguliraju međusobne odnose, uključujući pripadajući udio instalirane snage elektrane i proizvodnje svakog kupca pojedinačno.

Nadmetanja

Prijedlog zakona precizirao je i dražbe, i to dvije - za mala i velika postrojenja. Kroz amandmane je precizirano da je dražba za mala postrojenja - FIT proces nadmetanja kojim se pobjedniku/pobjednicima dodjeljuje pravo prodaje električne energije iz malih postrojenja obnovljivih izvora, a nadmetanje se vrški kroz tehnološke kvote definirane u jedinicama instalirane snage (Kw). Istodobno, dražba za velika postrojenja - FIP je proces nadmetanja kojim se pobjedniku ili pobjednicima dodjeljuje poticaj u obliku fiksne premije po isporučenim MWh električne energije iz velikih postrojenja obnovljivih izvora, a nadmetanja se pritom vrše za visoko tehnološke kvote definirane u jedinicama instalirane snage (Kw). Ako je zbroj ukupnih instaliranih snaga iskazanih u svim ponudama koje su zadovoljile kriterije javnog poziva manji od opsega tehnoloških kvota koje su predmet FIT dražbe, pobjednici su svi ponuđači. Ako je zbroj ukupnih instaliranih snaga iskazanih u svim ponudama koje su zadovoljile kriterije javnog poziva veći od obujma tehnoloških kvota koje su predmet FIT dražbe, operator za Obnovljive izvore dužan je provesti izvršenje FIT dražbe.

U Dom naroda pristiglo je nekoliko amandmana, a među njima i jedan kojim se nastoji zaštititi potrošače. Naime, prijedlogom zakona predviđeno je da će operator prilikom izračuna potrebnih sredstava za sustav poticaja planirati iznos u visini od najmanje 10% od planiranog ukupnog iznosa naknade za poticanje, koji će se koristiti za jednokratno sufinanciranje izgradnje postrojenja prosumera iz kategorije kućanstava. Amandman pak precizira kako dodatno izdvajanje implicira i dodatno povećanje naknade za isti iznos. Objašnjavaju predlagači amandmana i kako se poticaj prosumerima iz kategorije kućanstava ogleda u uštedi troškova električne energije koji su izravan rezultat ovog zakona jer se prosumerima omogućuje predavanje viška proizvedene energije u distributivnu mrežu, a za isti iznos umanjuje se količina energije preuzeta iz mreže na kraju obračunskog razdoblja. To je, zapravo, smatraju predlagači amandmana, poticaj koji je dovoljan za ekonomsku isplativost za ulaganje u obnovljive izvore energije u kategoriji prosumera. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije