stradanje Hrvata Travnika

Obilježena 25. obljetnica strijeljanja Hrvata na Bikošima

Foto: Željko Miličević
1/3
08.06.2018.
u 13:08

Svetom misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 25. obljetnica zločina nad Hrvatima u zaseoku Bikoši nadomak Travnika. 

U zaseoku Bikoši, 8. lipnja 1993. godine, strijeljane su najmanje 24 hrvatske žrtve, a od kojih se njih 22 i danas vode kao nestali.

Pripadnici tzv. Armije BiH i mudžahedini strijeljali su mahom mlade muškarce iz sela Postinje, Podovi, Maljine i Brajkovići. Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 53 godine. Između ostalih, žrtve su bile i rodbinski povezane, pa su tako stradali: očevi i sinovi iz obitelji Janković i Bobaš, braća Balta (Anto,Jozo i Nikica), Barać (Davor i Bojan), Tavić (Mijo i Jakov).Među žrtvama strijeljanja je  i Ana Pušelja (19).  

Počast nestalim Hrvatima strijeljanim u zaseoku Bikoši odale u obitelji žrtava, Mironka Janković koja je izgubila oca i sin, Željko Pušelja, jedan od petorice koji je pobjegao sa strijeljanja, obitelj nestale braće Barać i drugi, piše Dnevnik.ba.

Vijence su položili i svijeće upalili i predstavnici političkih stranaka s hrvatskim predznakom u Središnjoj Bosni: Vlatka Lukić, predsjednica Općinskog vijeća u Travniku, Ljupko Sučić, zastupnik u Saboru Županije Središnja Bosna, Feliks Vidović, ministar unutarnjih poslova u Vladi ŽSB, Anto Bilić, predsjednik ŽO HDZ BiH 1990 ŽSB i Bojan Domić, predsjednik travničkog odbora HDZ-a BiH.  

Počast nestalim Hrvatima na Bikošima odali su i pripadnici Oružanih snaga BiH, hrvatske komponente iz vojarni OS BiH  u Travniku i Kiseljaku na čelu s pukovnicima Martinom Pažinom i Josipom Sliškovićem.

Svijeće su zapaljene i ispred zida u zaseoku Bikoši gdje su strijeljani Hrvati, a počast su im odali i mještani sela Postinje, Podovi, Maljine i dr.

Hrvatskim žrtvama poklonili su se i predstavnici stradalničkih udruga iz Domovinskog rata Općine Travnik, brojni Hrvati Lašvanske doline te djeca iz nogometnog kluba Nova Bila Travnik.

Svetu misu zadušnicu prevodio je fra Velimir Valjan, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, a okupljene Hrvate Lašvanske doline u Bikošima pozdravio je  fra Drago Pranješ, gvardijan franjevačkog samostana sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori.

Fra Pranješ je naglasio kako se današnja misa zadušnica govori za sve poginule i nestale Hrvate travničke općine, odnosno, "po gorama i vodama pale junake".

Nakon Bikoša, središnje obilježavanje 25. obljetnice progona, stradanja i zločina nad Hrvatima Travnika bit će na Ovnaku s početkom u 13 sati,  odnosno, Brajkovićima, gdje svetu misu zadušnicu za poginule branitelje, ubijene i nestale civili prevodi vojni biskup u BiH, mons. Tomo Vukšić.

Za strijeljanje Hrvata na Bikošima pred Haagom su oslobođeni Enver Hadžihasanović, zapovjednik 3. korpusa tzv. Armije BiH i Rasim Delić, načelnik Glavnog stožera tzv. Armije BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?