Vitez

Obilježena 25. godišnjica osnivanja ZP Vitez

25.02.2017.
u 11:00

Svečano i dostojanstveno Hrvati središnje Bosne, pripadnici HVO-a, istaknuti ratnici i zapovjednici, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, obitelji poginulih i nestalih branitelja te uglednici iz političkog, gospodarskog i kulturnog života u petak su obilježili 25. godišnjicu osnivanja Zbornog područja Vitez. Svečanosti su održane u Vitezu, a svojom nazočnošću, značaju i važnosti osnivanja i ratnoj ulozi koju je imao ZP Vitez, doprinijeli su i ugledni gosti iz Hrvatske te dužnosnici hrvatskog naroda u strukturama svih razina vlasti u BiH koje su predvodili ministrica obrane BiH Marina Pendeš i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Nazočni su bili i ratni zapovjednici ZP Vitez, generali Filip Filipović i Ilija Nakić.

Svečana akademija

U župnoj crkvi sv. Jurja u Vitezu slavljena je sv. misa zadušnica za poginule pripadnike HVO-a koju je predvodio župnik fra Velimir Bavrka. Nakon mise uz spomen-obilježje palim braniteljima Viteza položeno je cvijeće i upaljene su svijeće. U prepunoj dvorani Hrvatskog doma upriličena je svečana akademija na kojoj je o razlozima osnivanja ZP Vitez, o ulozi koju je ova vojna organizacija imala u obrani Hrvata na području središnje Bosne i kasnije u oslobađanju Kupresa, Glamoča, Donjeg Vakufa, Jajca…, govorio je general Filipović te novinarka portala Dnevnik.ba Glorija Lujanović, koja je pročitala teški, a uspješni ratni put postrojbi ZP Vitez.

Borba za opstojnost

U borbama za obranu hrvatske opstojnosti sudjelovalo je oko 30.000 pripadnika HVO-a, poginulo ih je 2459, a ranjeno 5799. Prigodnim riječima obratio se načelnik Tomislav Bošnjak Matić, bojnik Jozo Stojak Mungos, general Filip Filipović i predsjednik FBiH Marinko Čavara. Okupljenima su se obratili i hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio, ministar branitelja RH Tomo Medved i pomoćnik ministra obrane, general Ivica Piličić. Svečanosti su bili nazočni i generali HV Marinko Krešić, Ljubo Ćesić, Miljenko Galić i Ivica Primorac te generali HVO-a Mario Bradara, Dragan Ćurćić i brigadiri Dragan Vinac i Duško Grubešić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?