HAZU BiH, SUM i MH Mostar organiziraju:

Obilježavanje pola stoljeća od hrvatskoga proljeća

09.03.2021.
u 14:39

Pedeseta obljetnica Hrvatskoga proljeća biti će obilježena i u Mostaru prikladnom manifestacijom – predavanjima u okviru Mjeseca hrvatskoga jezika. Svečanost će se održati 11. ožujka 2021. s početkom u 11 sati na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru, u dvorani 104 (u prizemlju).
Sudjeluju: akademik Josip Muselimović, prof. dr. Katica Krešić, prof. dr. Marija Musa i akademik Šimun Musa. Organizatori svečane akademije su HAZU BiH, Sveučilište u Mostaru i Matica hrvatska Mostar. Hrvatsko proljeće iznimno je važan preporodni pokret hrvatskoga naroda u politici, prosvjeti, kulturi, gospodarstvu i cijelom društvu izražen legitimiranjem nacionalnoga identiteta i zahtjevima koji iz njega proistječu. To je presudno razdoblje hrvatske povijesti od Drugoga svjetskog rata do Domovinskoga rata devedesetih godina. Zapravo, u širem smislu Hrvatsko proljeće budi se već nakon Rankovićeve smjene 1966. ostvarujući uspon 1971. godine, a 1. i 2. prosinca 1971. onodobna vlast guši taj pokret odlukom Predsjedništva SKJ u Karađorđevu. Uvodi se posvemašnja i surova represija protiv proljećara da bi prvi na udaru bili studenti koji su zapravo i značili najodlučniju, najbrojniju i najpouzdaniju reformsku snagu.
Ove se godine slavi 50. obljetnica toga pokreta što su ga vodili hrabri i umni značajnici hrvatskoga naroda. Predanost i žrtva koju su odlučno, ustrajno i nesebično prinosili na svome martirijskom putu obasjanom domoljubljem i idealima, sada se vidi, bila je najava hrvatske nezavisnosti i slobode ostvarene početkom devedesetih godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?