čapljina

Obilježavanje 141. godišnjice Hercegovačkoga ustanka

20.06.2016.
u 08:00

Pjesničkom večeri “Munja od Gabele” nastavljena je manifestacija Dani Hercegovačkog ustanka, koju organizira Udruga mladih Dračeva “Hercegovac”. Dodijeljena je i pjesnička nagrada. Odlukom tročlanog ocjenjivačkog suda nagradnu skulpturu “Kula”, rad akademskog kipara Stjepana Skoke, dobila je Anita Martinac, pjesnikinja iz Mostara. Pjesnička večer na rtu Kula, odnosno Kulina, započela je stihovima Augusta Šenoe “Munja od Gabele” koju je ovaj hrvatski književnik napisao u slavu početka Hercegovačkog ustanka 1875. godine. Okupljene sudionike i ljubitelje poezije na početku je pozdravio Boško Raič, predsjednik Udruge mladih sela Draćeva, nakon čega je na uzvisini uz Krupu, u drevnom zdanju, potekla rijeka stihova. U programu druge večeri domoljubne poezije “Munja od Gabele” sudjelovali su – Jozo Jakiša, Anita Martinac, fra Miljenko Stojić, Ružica Soldo, Stanko Krnjić, Mario Knežević, Dušan Musa, zatim Ivan Baković, Grgo Mikulić, Marina Kljajo, Srećko Marijanović, Ivo Raguž i Ljubo Krmek.

Program večeri domoljubne poezije na Kulini upotpunili su Dragan Ivanković pjesmom “Nostalgija” i muška pjevačka skupina HKUD “Višići” iz Višića. Ispred Udruge mladih sela Dračeva “Hercegovac” priznanje Anti Martinac čija je pjesma u slavu Hercegovačkog ustanka, proglašena pobjedničkom, uručio je Josip Raič, predsjednik žirija. Program je vodio Ante Bander. Na 141. godišnjicu početka Hercegovačkog ustanka jučer je održan bogat program koji je počeo utrkom čamaca “Neretvom i Krupom kao naši stari“, zatim je slijedila biciklistička utrka “Od Kule do Kule“.

Glavni program manifestacije pod sloganom “Da se ne zaboravi naša povijest slavna”, počeo je svetom misom za ustanike u župnoj crkvi u Dračevu koju je predvodio don Tomislav Ljuban. Program se potom preselio do spomenika Hercegovačkom ustanku na Kulini, gdje je nakon paljenja svijeća i polaganja vijenaca uslijedilo izlaganje fra Andrije Nikića o značenju Hercegovačkog ustanaka. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije