sjednica

Obavljena zastupnička rasprava o prijedlogu izmjena Zakona o akcizama u BiH

Zastupnički dom
19.10.2016.
u 13:17

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je na sjednici u Sarajevu razmatrao principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga.

Ovim se osigurava dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih preduzeća Autoceste i Ceste u BiH.

Komisija za financije i proračun Zastupničkog doma državnog parlamenta nije podržala predloženo zakonsko rješenje i dostavila je Domu negativno mišljenje.

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Šefik Džaferović (SDA) je tijekom rasprave kazao kako su akcize potrebne BiH za izgradnju autoputeva, jer „nema izgradnje autoputeva ukoliko mi ne usvojimo ova zakonska rješenja“.

Po njegovim riječima, zbog toga bi bilo jako loše da se ovaj zakon odbije u parlamentarnoj proceduri.

- Pozivam vas da danas odbijemo negativno mišljenje Komisije i ovo ponovno vratimo u Komisiju, damo šansu još jednom komisiji i Vijeću ministara da se iznađe odgovarajuće rješenje i da ovaj parlament usvoji ovaj zakon - kazao je Džaferović.

Zastupnica Dušanka Majkić (SNSD) je predložila da zastupnici glasaju protiv predloženog zakona i da traže da Vijeće ministara dostavi verziju zakona koju je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

Zastupnik Damir Bećirović (Demokratska fronta) je pozvao kolege da podrže negativno mišljenje Komisije za financije i proračun i da ne podrže predloženi zakon.

On smatra kako je ovo zakon „koji će dodatno uništiti privredne subjekte i osiromašiti građane BiH“.

- Tek kada dođe do istinskog i sistemskog obračuna sa korupcijom i kriminalom u institucijama BiH ovakvi zakoni se mogu usvojiti - kazao je Bećirović.

Zastupnik Saša Magazinović (SDP BiH) smatra kako bi bilo dobro da imaju transparentnu informaciju, a i raspravu o tome šta ovo poskupljenje znači za sve ostalo u državi.

- Znate da se sve cijene vežu, između ostalog, za cijenu goriva i vrlo smo svjesni toga da kada rastu cijene goriva, sve poskupljuju. Kada gorivo pojeftinjuje ništa ne pojeftinjuje nego ostaje na onom ranijem nivou. Imamo li ikakav alat, između ostalog, da utičemo na to - istaknuo je Magazinović.

Po njegovim riječima, ovo je sasvim sigurno najava i priče o uvođenju akciza i na druge proizvode.

Zastupnik Salko Sokolović (SDA) smatra da predloženi zakon brine o interesima međunarodnih financijskih institucija, a ne građana i naroda ove države.

- To je ono što je mene, kao narodnog zastupnika, opredijelilo da ne glasam za ovakvo zakonsko rješenje - kazao je Sokolović.

Zastupnik Amir Fazlić (SDA) je pozvao kolege da ne podrže negativno mišljenje Komisije i da ostave „zakon u životu“.

- Da dobijemo prave analize u smislu je li veća šteta ovo usvojiti ili je veća šteta ovo ne usvojiti - kazao je Fazlić.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je, obraćajući se zastupnicima nakon obavljene rasprave, kazao da je ovim zakonom i njegova dva popratna zakona definirano da ni fening ne ide u proračune bilo kog nivoa vlasti.

Po njegovim riječima, akcize koje se ubiru za autoceste i ceste idu i namjenski su prihod oba entitetska preduzeća i preduzeća Distrikta Brčko za autoceste, a pet feninga je predviđeno za ceste.

- Ukoliko se akcize na gorivo usvoje, bit će ubrano ukupno 819 milijuna i to je povećanje za nekih 300 milijuna u odnosu na postojeće stanje - kazao je ministar Bevanda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije