zajedno na izbore

Nužno je s međunarodnom zajednicom pronaći rješenje za Izborni zakon

07.02.2018.
u 08:00

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović susreo se jučer u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, piše Večernji list BiH.

Izborni zakon, odnosi...

Glavna tema razgovora bile su izmjene Izbornog zakona BiH, a kako je Čović objavio na svom računu na Twitteru nakon sastanka, nužno je, bez odgađanja, zajedno s međunarodnim pravnim stručnjacima i dužnosnicima međunarodne zajednice pronaći rješenje koje će omogućiti reformu izbornog zakonodavstva te osigurati legitiman i legalan izbor članova Predsjedništva BiH i izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Čović je održao i predavanje studentima Zagrebačke škole za ekonomiju i menadžment, gdje je govorio o situaciji u BiH s naglaskom na položaj Hrvata. Studente je ukratko informirao o ustroju BiH te o problemima s kojima se suočavaju Hrvati u BiH. Posebno je istaknuo potrebu za promjenama Izbornog zakona kako bi bh. Hrvati sami birali svoje predstavnike.
- Neću se prestati boriti za to, ali ne vjerujem da će se to dogoditi do kraja travnja, kada je posljednji rok do kada se Izborni zakon može mijenjati. Ne vjerujem da će se najbrojniji narod odreći mogućnosti birati uime Hrvata. No, moram ih podsjetiti da je u bivšoj državi najbrojniji narod zanemario potrebe ostalih naroda u Bosni i Hercegovini pa je sve završilo kako je završilo. Nadam se da najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini neće nastaviti zanemarivati potrebe ostalih naroda - upozorio je Čović.

Također je procijenio da BiH nema 3,8 milijuna stanovnika, kako kažu rezultati popisa stanovništva, nego samo tri milijuna. 
- Iz Bosne i Hercegovine Hrvati se iseljavaju, ali još više se iseljavaju Srbi i Bošnjaci - kazao je Čović.

Izbori i Turska

Najavio je mogućnost zajedničkog izbornog nastupa Hrvata u okviru Hrvatskog narodnog sabora, što bi bio svojevrsni odgovor na bošnjačku, srpsku i međunarodnu politiku u BiH. 
Odgovarajući na pitanja studenata o utjecaju Turske u Bosni i Hercegovini, Čović je rekao kako taj utjecaj ne treba ni precjenjivati ni podcjenjivati.
- Kao što ja desetak puta godišnje dođem u Zagreb razgovarati s vrhom Republike Hrvatske, tako oni dvadeset-trideset puta godišnje odlaze u Ankaru - ustvrdio je Čović te najavio trilateralni sastanak Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i čelnik HDZ-a BiH odgovarao je i na druga pitanja jasno poručivši da će, unatoč svim izazovima i problemima, Hrvati u BiH ostati “politički narod”. •

Ključne riječi

Komentara 3

BR
brodarevac
10:43 07.02.2018.

do juče je zajedno sa Ljubićem govorio da se rješenje mora naći u BiH i da se nesmije mješati sa strane niko. Sada vidi kuda je otišao pa se vadi, pravi europejac nosilac evropskih vrijednosti koji kao predsjedavajući ocrni svoju zemlju više nego iko drugi na svijetu. Ko ga izabra da nas ocrni, više od 80% građana BiH se stidi ovakvog predsjedvajućeg eto ti naše demokracije.

BR
brodarevac
10:46 07.02.2018.

Zašto je Šarović kao ministar dobar svim narodima zato što radi za svoju zemlju, dok našim europejcima (Čovo i Dodo...) odgovara lov u mutnom i bogaćenje bez granica.

SR
sredinom
10:48 07.02.2018.

Čoviću-sjaši i ne truj nam djecu izjavama kako je gradjanska republika svuda gradjanska osim u BiH ?Tamo bi ti sa svojim HDZ-om htio ostati barem još onoliko godina dok se god BiH ne isprazni hrvatima.Šta si dosad radio?Skoro 20 godina si na vlasti!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?