Prof. dr. sc. Zoran Tomić

Nužno je redizajnirati ovako administrativno rascjepkanu i skupu državu

09.03.2018.
u 11:00

U Neumu se idućega tjedna, 15. i 16. ožujka, održava 2. znanstvena konferencija naziva “Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH”. Jedan od organizatora je Sveučilište u Mostaru. S prvim čovjekom Sveučilišta prof. dr. sc. Zoranom Tomićem razgovarali smo o konferenciji, povezanosti znanosti i politike, odnosno kako znanost može pomoći, kako riješiti hrvatsko pitanje u BiH, ali i kakvo je stanje u znanosti danas...

Rektore Tomiću, povod za razgovor je 2. znanstveno-stručna konferencija posvećena položaju Hrvata u BiH. Prošle godine govorilo se dominantno o europskim vrijednostima, a ovogodišnja je naslovljena “Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH”. Kako gledate na ovakav pristup tretiranja ovako važnih tema?

- Prije svega, veseli me činjenica što se jedan, pa i drugi otvoreni bh. problem analiziraju i sagledavaju sa znanstvene razine i da im se daje znanstvena dubina. To je znak kako se problem želi duboko sagledati i da se iz te analize i istraživanja projiciraju zaključci koji mogu biti platforma za političko oblikovanje problema, ali i perspektive. Politika rijetko konzultira znanost za važne društvene probleme. Ovaj primjer govori kako je potrebno znanstvena dostignuća primjenjivati u političkoj i drugim javnim sferama.

To je svojevrsno priznanje i znanstvenicima i znanstvenom radu?

- Apsolutno. Najnaprednije zemlje ulažu najviše u znanost, a onda pametni lideri koriste te nove spoznaje za novo i bolje te konkurentnije oblikovanje društva, ali i gospodarstva tih zemalja.

Cijeli razgovor čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:16 09.03.2018.

Stari prijedlog 'hrvatskog pitanja' i bosnjackog pitanja' je rekla SDA. Spojit HNK I SBK (obje strane zadovoljne) Hrvatski Megakanton - PK,HBK,ZHK plus opcine Citluk i Capljina jer tamo pripadaju. Bosnjacki Megakanton - sve ostalo. Podjelit Opcinu Travnik i Mostar naar na Bosnjacku i Hrvatsku opcinu. Sve je stalo 2015 poslije govora Bakira u briselu...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?