Sporazum

Nulta tolerancija na rodno zasnovano nasilje

06.02.2017.
u 10:00

Tri nevladine organizacije, Medica iz Zenice, Nova vizija iz Novog Travnika i Udruga građanki Grahovo iz Bosanskog Grahova udružile su svoje resurse kako bi u dvjema županijama, Srednjobosanskoj i Hercegbosanskoj, realizirale dvogodišnji projekt usmjeren na eliminaciju rodno zasnovanog nasilja u srednjim školama.

Projekt je podržao UN Woman. Nakon što je projekt predstavljen županijskim ministarstvima obrazovanja, pristupilo se potpisivanju sporazuma o suradnji, koji je uvjet za nastavak provedbe projekta usmjerenog na prevenciju rodno zasnovanog nasilja, kazala je Irma Šiljak, ass. programa zeničke Medice te dodala:

- Fokus je na učenike srednjih škola i nastavno osoblje kako bi se oni educirali i osnažili te kako bismo svi zajedno, nakon dvije godine provedbe projekta, radili na podizanju svijesti i uspostavljanju nulte tolerancije prema nasilju

U Hercegbosanskoj županiji projektne aktivnosti realizirat će se u svih osam srednjih škola, a kako bi bio realiziran jedan od srednjoročnih ciljeva, radionicama i obukom bit će obuhvaćeni i rukovoditelji školskih ustanova, ističe Danka Zelić, predsjednica UG Grahovo te dodaje:

- Pokušat ćemo u njihove planove i programe integrirati neke nove modele vezane uz zaštitu od nasilja, odnosno, kako sam projekt kaže, eliminirati rodno zasnovano nasilje.

Budući da je Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije s Grahovljankama već surađivalo u realizaciji nekoliko uspješnih projekata, i za ovaj su im širom otvorena vrata, kazao nam je ministar Petar Galić dodavši kako je u pitanju zanimljiv projekt koji će itekako poboljšati prevenciju u ovdašnjim školama.

Do konca 2018. godine u projektu vrijednom 300.000 konvertibilnih maraka, uz učenike će posebnim treninzima, ovisno o školskim kapacitetima, biti obuhvaćeno i 66 profesora, pedagoga i psihologa iz 33 škole, a u suradnji sa socijalnom službom u Novom Travniku i Bosanskome Grahovu bit će realizirano 12 edukativnih radionica za 80 do 100 žena i djevojaka različitih etničkih skupina koje su preživjele rodno zasnovano nasilje ili su potencijalne žrtve istoga. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?