dvije posebne sjednice

NSRS danas o Ustavnom sudu BiH i vetu Željke Cvijanović

nsrs
SRNA
27.06.2023.
u 08:50

U Banjoj Luci ovog utorka održat će se dvije posebne sjednice entitetskog parlamenta. Na dnevnom redu prve sjednice je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriju RS, dok ne bude donesen novi zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Odmah po okončanju ove sjednice, uslijedit će još jedna o vetu predsjedateljice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović na dva zaključka usvojena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

- Smatramo da imamo pravo preventivno se boriti protiv otimanja imovine i sve odluke koje bi bile neustavne i koje bi remetile sam Daytonski sporazum, koji je entitetima dao imovinu, a ona se sada pokušava problematizirati odlukama Ustavnog suda. Smatramo da je pravo na obranu najprirodnije pravo i da ima izvorište u povelji Ujedinjenih naroda i europskim konvencijama - rekao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS, piše Avaz

Iz vladajućeg SNSD-a kažu kako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine najveći problem s kojim se suočava RS, te očekuju jedinstvo i podršku opozicije u RS. Milorad Dodik danas iznosi detalje svog prijedloga Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koji bi bio predložen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Iz njega se izbacuju trojica sudaca. RS bira tri, FBiH bira šest. Zakon će propisati da kvorumi podrazumijevaju učešće svih, a u odluci mora biti jedan glas Srbina, Hrvata, Bošnjaka. Ako nema toga, u čemu je smisao, da vas preglasavaju stranci i Bošnjaci ili sutra Bošnjaci i Hrvati - naveo je Dodik.

Oporba je suglasna da je Ustavni sud više politička nego pravna institucija. Iz PDP-a kažu, na sjednici će sudjelovati, ali kako će glasovati ovisi od rasprave. Izrazili su strah na koji način bi se to u praksi moglo provoditi ili će sve ostati još jedno nesprovodivo obećanje vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije