Filozofski fakultet

Novoutemeljeni Medijski centar imat će višestruku važnost

04.06.2016.
u 10:00

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru osnovan je Medijski centar u koji ulaze Ured za odnose s javnošću Filozofskoga fakulteta, Studentski portal “Treći”, Studentski radio “Treći” i Studentska TV. O novom projektu Fakulteta za “Večernji list” govorio je dr. sc. Ilija Musa, pročelnik Odjela novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Vas, kao pročelnika Odjela novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, mjerodavnu osobu iz akademskog područja koja se bavi medijima, ali i kao aktivnog pojedinca koji teoretska znanja sustavno i djelotvorno pronosi i u medijskoj praksi, a što se potvrdilo posljednjih godina posve uspjelim medijskim ostvarenjima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, molim da nam kažete što konkretno znači pokretanje Medijskog centra u sklopu Fakulteta?

- Uz želju da studenti novinarstva i drugih studija Filozofskoga fakulteta, kao i studenti ostalih sastavnica Sveučilišta u Mostaru, mogu stjecati praktična novinarska znanja i iskustva u suvremenoj medijskoj redakciji, na Filozofskom fakultetu pokrenuti su već ranije Studentska TV, a u posljednje vrijeme i Studentski portal “Treći” i Studentski radio “Treći”. Kako bi se osigurao viši stupanj koordinacije među studentskim medijima i drugim dijelovima Filozofskoga fakulteta i ostvarilo optimalno medijsko praćenje Filozofskoga fakulteta i Sveučilišta kao cjeline, što treba rezultirati očuvanjem njihove reputacije u javnosti, te kako bi se omogućio daljnji napredak u pogledu osiguravanja najviših standarda studiranja, osjetila se potreba za osnivanjem Medijskoga centra Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru. To je i učinjeno odlukom o osnivanju Medijskog centra Filozofskog fakulteta u koji ulaze Ured za odnose s javnošću Filozofskoga fakulteta, Studentski portal “Treći”, Studentski radio “Treći” i Studentska TV, a koju je 25. travnja 2016. potvrdio Senat Sveučilišta u Mostaru.

Kao što ste spomenuli, Fakultet je već pokrenuo internetsku televiziju, radio, portal, rade se novinski prilozi..., kako djeluju ti mediji i surađuje li Filozofski fakultet i s medijima izvan Medijskoga centra?

- U okviru Studentske TV objavljuju se televizijske reportaže, vijesti i izvješća, a dva puta u akademskoj godini radi se i dnevnik “Studentski objektiv”. Od 2015. godine na Filozofskome fakultetu djeluje i Studentski portal “Treći” koji preko svojih mrežnih stranica “treci.ba” od prosinca 2015. služi i kao platforma za emitiranje programa Studentskog radija “Treći”. Preko tih medija studenti donose svoj pogled na svijet obrađujući teme koje su ih zainteresirale, analizirajući zanimljivosti koje su ih iznenadile, ali i nudeći rješenja svakodnevnih problema ostalim studentima, kao i onima koji će studij tek upisati.
Kako bi studenti stekli potrebna iskustva u svim medijskim redakcijama, uz studentske medije, omogućuje im se obavljanje prakse i u najjačim medijskim kućama koje djeluju na prostoru Bosne i Hercegovine i južnog dijela Republike Hrvatske, odakle ih također jedan veći dio dolazi na naše Sveučilište. Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru potpisao je sporazume o suradnji, najprije s “Večernjim listom”, izdanjem za Bosnu i Hercegovinu, u okviru kojeg izlazi i “Studentski list” čije je izdanje planirano i ove godine u lipnju, zatim i s Prvim TV, Našom TV, Radijem Herceg Bosne, ali i drugim radijskim i televizijskim postajama koje svojim djelovanjem, profesionalnim standardima i uvjetima rada mogu omogućiti afirmaciju našim studentima, a i sami osigurati mogućnost zapošljavanja najboljim studentima.

Koliko je ta praktična nastava utjecala na kvalitetu samog studija novinarstva?

- Sveučilište u Mostaru, a posebice Filozofski fakultet, prilikom procesa akreditacije dobilo je pozitivnu ocjenu, što nas je potaklo na pronalaženju mogućnosti za još bolje uvjete studiranja koji će dovesti do konkurentnijeg znanja naših studenata i do uspješnije veze studenata s budućim poslodavcima. O kvaliteti studija najbolje govore naši diplomirani studenti koji rade kao novinari i urednici u svim utjecajnijim redakcijama u Hercegovini, jedan dio njih obavlja te poslove i u najčitanijim i najslušanijim medijima u Dalmaciji, a praksu su stjecali u okviru studentskih medija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i u redakcijama medija s kojima Fakultet održava suradnju.

Koliko je studenata trenutačno uključeno u projekt i kako ste zadovoljni njihovim radom?

- Obvezu pohađanja praktičnog dijela nastave imaju svi studenti druge i treće godine preddiplomskog studija te prve i druge godina diplomskog studija. Ipak, stalnu redakciju čini dvadesetak studenta, što je čini jednom od najmnogoljudnijih redakcija u Hercegovini. Na taj način se otvara mogućnost obrade zanimljivih tema, posebice vezanih uz studentski i općenito život mladih ne samo u Hercegovini nego i na širem području. U okviru Studentskog portala “Treći” najviše zanimanja pobuđuju i najveću recepciju imaju članci objavljeni u rubrici “Kampus” koja obrađuje studentske teme i u kojoj se prati većina događaja na Sveučilištu u Mostaru, a zadovoljstvo objavljenim studentskim radovima još je veće kada se sagleda jako velika citiranost i prenošenje tekstova sa studentskih medija Filozofskoga fakulteta u ostalim medijima.

Koga biste i što biste posebno izdvojili u vremenu od ideje do realizacije Medijskog centra?

- Studij novinarstva u sljedećoj akademskoj godini slavit će dvadesetu obljetnicu rada, tako da se već odavno, posve zasnovano, razmišljalo o osnivanju studentskih medija. Ideju osnivanja Medijskoga centra, već početkom djelovanja Studentske TV, iznio je tada pročelnik studija novinarstva, danas dekan Filozofskoga fakulteta prof. dr. Zoran Tomić koji je uz pomoć aktualne uprave i Odjela novinarstva inicirao osnivanje studentskih medija i Medijskog centra Filozofskoga fakulteta. Mnogi nastavnici Filozofskoga fakulteta pružali su veliku potporu djelovanju studentskih medija, a svakako, uz profesora Tomića, mogu se istaknuti uloge naših profesora Ike Skoke, Smiljka Šagolja i Milana Vege, ali i kolega Daniele Jurčić, Franje Takača, Miroslava Vasilja, Veselka Čerkeza, Siniše Kovačića, a posebno urednica studentskih medija Maje Ereš i Marije Begić.

Što je od resursa potrebno za osnivanje jednog ovakvog centra?

- Dobivanjem prostora i priskrbljenom odgovarajućom opremom, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru omogućio je početak djelovanja studentskih medija, pa tako i Medijskoga centra Filozofskoga fakulteta. Osnivanjem Medijskoga centra, nadam se, ostvarit će se još bolji radni uvjeti, kao i mogućnost konkuriranja na različitim natječajima, pa vjerujemo da će uskoro oprema biti i kvalitetnija i korištena u potpunijem kapacitetu.

S obzirom na sve što je Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru do sada napravio, možemo li ga nazvati jednim od uzora kada je u pitanju praktični rad sa studentima?

- Ukupna razina praktičnog dijela nastave na studijima novinarstva i odnosa s javnošću osnivanjem vlastitih medija i suradnjom s najutjecajnijim medijima u BiH i susjedstvu Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru pozicionira kao vodeću visokoobrazovnu instituciju na ovim prostorima. Osim nastavnoj, Fakultet osobitu brigu posvećuje znanstvenoistraživačkoj i izdavačkoj djelatnosti. Od brojnih aktivnosti treba posebno naglasiti sudjelovanje u znanstvenoistraživačkim projektima poput projekta “Istraživanje stanja struke odnosa s javnošću u BiH” koji je prošao na natječaju Federalnog ministarstva prosvjete i znanosti, ali i izdavanje časopisa “Hum”, “Kultura komuniciranja” i “Hercegovina”, kao i održavanje znanstvenih konferencija koje prati izdavanje zbornika radova.

Kakvi su planovi s pokrenutim medijima, kao i Medijskim centrom u budućnosti?

- Medijski centar osmišljen je tako da ima višestruku važnost, ne samo za našu instituciju nego i cijeli niz visokoobrazovnih, znanstvenih, kulturnih, ali i gospodarskih subjekata na području BiH, a posebno u Mostaru i okolici. Provedbom istraživanja koja podrazumijevaju sustavne analize medijskog sadržaja, znanstveno utemeljena vrednovanja utjecaja medijskih objava i njihovu klasifikaciju i obradu u cilju dobivanja i objavljivanja rezultata istraživanja u okviru bitnih društvenih pitanja, Filozofski fakultet bi se još jednom pokazao kao vodeća institucija u znanstvenom radu, čime bi u javnosti još više učvrstio pozitivnu sliku o svome radu. Suradnjom s vladinim institucijama, gospodarskim društvima, kao i organizacijama civilnog društva, Medijski će centar osigurati sve elemente za održivo djelovanje kako preko realizacije različitih projekata tako i preko marketinških usluga kojima će sudjelovati na tržištu.

Za kraj, kakvom općenito smatrate medijsku scenu u BiH?

Medijsko izvješćivanje u Bosni i Hercegovini, kao i u dijelu država u susjedstvu, već neko vrijeme ima zamjetan odmak od svoje osnovne funkcije korektiva društva koja se temelji na pravovremenom i objektivnom informiranju. Učestalost medijskih objava koje se zasnivaju na senzacionalizmu, a ponekad i na neumjerenom žutilu, pokazuje nisku razinu profesionalizma mnogih medija, medijsku neobrazovanost ljudi koji rade u tim medijima i veliku želju za profitom osoba koje su vlasnici tih medija. Medijska scena nudi jedan broj medijskih kuća, prije svega internetskih portala i radijskih postaja u Hercegovini temeljem čijih objava se osigurava primjereno javno informiranje temeljeno na poštivanju kodeksa novinarstva, demokratskih načela, nepristranosti, uravnoteženosti i profesionalizma.
Ipak, valja imati u vidu da u okviru Javnog RTV sustava nema ustrojenog RTV servisa koji program emitira na hrvatskom jeziku a vrlo rijetko se u postojećim servisima (RTV FBiH; BHRT i RTRS) obrađuju teme koje su vezane  za područja na kojima obitavaju Hrvati i kojima se afirmiraju njihovi ciljevi, kao i njihov identitet uopće. Stoga bi u interesu svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, a temeljem najvažnijih međunarodnih dokumenata i dobrih praksi višenacionalnih država, valjalo omogućiti i djelovanje sustava javnog informiranja na jezicima svakog od konstitutivnih naroda i afirmaciju njihove kulturne autonomije čime bi se potaklo međusobno razumijevanje, uvažavanje i otvaranje iskrenoga dijaloga u ozračju tako dokazane demokratske prakse.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije