Udruženje poslodavaca FBiH

Novim zakonom otvoren proces strukturnih reformi

Udruženje poslodavaca
03.08.2015.
u 15:22

Poslodavci su pozvali Vladu FBiH da nastavi provođenje reformskih procesa te da u taj proces budu uključeni svi društveni subjekti, a pozvali su i oporbu da se izravnije i aktivnije uključi u kreiranje novih reformskih zakona.

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH je zadovoljno usvajanjem novog Zakona o radu.

"Nakon gotovo osam godina neuspjelih pokušaja konačno je usvojen novi Zakon o radu. Iako nije idealan, zadovoljni smo što napokon imamo novi zakon, jer je njegovim usvajanjem otvoren proces strukturnih reformi koji će dovesti do povoljnijeg poslovnog ambijenta, a time i do ekonomskog rasta i novog zapošljavanja te dugoročno i do poboljšanja uvjeta rada", navodi se u priopćenju Udruženja. 

Poslodavci poručuju kako nisu zadovoljni time što se još jednom pokazalo da je društvo u BiH duboko podijeljeno i da je proces donošenja odluka kompliciran, dugotrajan i neefikasan. Oni očekuju da će sljedeće reformske mjere biti usvajane i provođene na efikasniji i brži način, uz zajedničko djelovanje vlasti i oporbe, sindikata i svih drugih.

"Uvjereni smo da dobri radnici nemaju razloga za strah od novog zakona. Uz provođenje drugih sustavnih mjera, zakon će omogućiti bolju i ujednačenu razinu zaštite prava radnika", ističu poslodavci.

Oni su pozvali Vladu FBiH da nastavi provođenje reformskih procesa te da u taj proces budu uključeni svi društveni subjekti, a pozvali su i oporbu da se izravnije i aktivnije uključi u kreiranje novih reformskih zakona.

"Pozivamo poslodavce da prate implementaciju mjera koje će unaprijediti poslovni ambijent i želimo ih ohrabriti da, sukcesivno sa stvaranjem neophodnih preduvjeta, počnu realizaciju novih investicija i nova zapošljavanja. Pozivamo i poslodavce koji posluju u sivoj zoni, a koji su naša nepravedna konkurencija, da prijave radnike, da plaćaju poreze i doprinose, te da poslovanje prebace u formalne tijekove", navodi se u priopćenju. 

Poziv je upućen i kontrolnim organima da sustavno provode mjere na kontroli provođenja zakona, kao i Savezu samostalnih sindikata BiH da još u kolovozu pristupe pregovorima za izradu novog općeg kolektivnog ugovora.

Poslodavci očekuju da im se u ovim aktivnostima pridruže i sve drugi društveni subjekti - mediji, akademska zajednica, nevladin sektor i drugi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?