Borba za prava traje godinama

Novi zakon štiti građane od kredita u švicarskim francima

27.11.2015.
u 06:30

Sve banke će morati korisnicima kredita prije zaključenja ugovor dati u pisanoj formi

Komercijalne banke na prostoru BiH više svojim klijentima neće moći davati kredite u švicarskim francima, točnije svi potrošački krediti u budućnosti ne smiju sadržavati odredbu o indeksiranoj valutnoj klauzuli u stranoj valuti, osim u eurima, piše Večernji list BiH.

Promjena kamate

Ova odredba bit će uključena u novi Zakon o zaštiti potrošača BiH. "Osnovni razlog za dopune Zakona o zaštiti potrošača u BiH", napominju predlagači, "jest realiziranje zaključka Vijeća ministara BiH sa sjednice održane 23. travnja 2015. kojima je zaduženo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u suradnji s ombudsmanom za zaštitu potrošača BiH, za Vijeće ministara BiH pripremiti nacrt dopuna predmetnog zakona kojim će izričito zabraniti indeksiranje kredita u stranoj valuti, osim u eurima". Sve banke će morati korisnicima kredita prije zaključenja ugovora dati u pisanoj formi informacije o njihovim ugovornim obvezama. Svaka stranka mora biti upoznata s uvjetima o otplati kredita, ratama, točnim iznosima kamatne stope u svim mogućim varijacijama, uvjetima o raskidu kredita, prijevremenoj otplati kredita, mogućom promjenom godišnje kamatne stope...

Ako u ugovoru u pisanoj formi ne piše jedna od spomenutih stavki, kreditni dužnik može raskinuti ugovor s bankom. Iz svega predloženog jasno se vidi kako se moguće vezivanje kredita uz euro u BiH planira dopustiti i ubuduće jer je konvertibilna marka, kao nacionalna valuta ove zemlje, čvrsto vezana uz valutu Europske unije i uz njezin tečaj. Ovom odlukom Vijeće ministara BiH odgovorilo je na zaključke Zastupničkog doma Parlamenta BiH koji je 8. travnja zatražio od izvršne vlasti sprečavanje ponavljanja slučajeva poput onih koje je prouzročilo odobravanje kredita vezanih uz švicarski franak. I Centralna banka BiH je u svojoj analizi navela kako su u bankama krediti s promjenjivom kamatnom stopom jedno vrijeme bili jako popularni u BiH jer su početne kamatne stope bile mnogo niže nego na kredite s fiksnom kamatnom stopom za kreditne ugovore iste dužine.

Zakonsko pravo

U razdoblju od 2007. do 2010. mnogi klijenti koji su uzeli kredite s promjenjivom kamatnom stopom bili su iznenađeni kada su banke često i naglašeno povećavale kamatne stope na te kredite. Zbog loših propisa banke su imale zakonsko pravo na to po osnovi ugovora koje su klijenti potpisali, a koji nisu ograničavali koliko često banke mogu mijenjati kamatnu stopu i nije zahtijevano od banaka specificirati osnovicu koja bi opravdala povećanje kamatne stope. "Međutim", ističu u Centralnoj banci BiH, "mnoge banke napravile su ozbiljne pogreške u javnom komuniciranju o svojim akcijama". Iz Udruge "Švicarac" koja okuplja dužnike kredita po švicarskom franku pozdravljaju odluke vlasti u BiH, za koje su se borili više godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije