Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Novi zakon otvara vrata milijunskim investicijama

16. svibnja 2022. u 20:31 0 komentara 306 prikaza

Ako bi se u skorije vrijeme konačno usvojio prijedlog zakona o građevinskom zemljištu FBiH, jedinicama lokalne samouprave u ovom entitetu otvorile bi se iznimne mogućnosti privlačenja investicija na svojem prostoru, a što već neko vrijeme, zbog pravne neujednačenosti, nije bilo moguće, piše Večernji list BiH

Važnost rješenja

Pojedini predstavnici općina i gradova podsjećaju kako osam godina ne mogu investitorima dodijeliti građevinsko zemljište, i to zbog situacije u kojoj nakon donošenja Zakona o stvarnim pravima nisu izmijenjeni drugi zakoni, a posebice onaj koji se odnosi na građevinsko zemljište. No, to bi se ubrzo moglo promijeniti.

Ravnatelj Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović podsjetio je kako je Vlada Federacije BiH usvojila prijedlog teksta Zakona o građevinskom zemljištu i proslijedila ga u parlamentarnu proceduru, kazavši kako je bio na dnevnom redu te da je nakon toga skinut bez nekog posebnog obrazloženja. Važno je istaknuti da su u pripremi izrade zakona o građevinskom zemljištu sudjelovali najistaknutiji stručnjaci iz oblasti imovinskih prava.

Obradović je naglasio kako je šteta što ga se još uvijek nije usvojilo jer ide u prilog jedinicama lokalne samouprave, odnosno bit je u tome da bi se njime omogućilo da jedinice lokalne samouprave raspolažu građevinskim zemljištem, a koje bi isto mogle koristiti u svrhu investicija. A sve navedeno bilo bi i ispunjavanje obveze u skladu sa Zakonom o stvarnim pravima i odlukom Ustavnog suda Federacije BiH.

- Poanta prijedloga zakona je da će se zemljište - građevinsko zemljište, a koje je evidentirano kao društveno, državno, općenarodna imovina ili erar, bez upisanog prava korištenja druge osobe, odnosno ako po sili zakona nije postalo vlasništvo druge osobe, upisati kao vlasništvo općine, odnosno grada - pojasnio je Obradović.

Promjene

Podsjećamo, vrijedeći Zakon o građevinskom zemljištu nije izmijenjen od 2003. godine, dok je u međuvremenu društvo prošlo kroz intenzivne promjene o pitanju nekretnina i oblasti stvarnih prava uopće. Zakon o građevinskom zemljištu FBiH, za razliku od 12 drugih propisa u oblasti stvarnog i imovinskog prava, početkom primjene Zakona o stvarnim pravima nije prestao vrijediti, ali je veći dio njegovih odredbi praktično stavljen izvan snage jer su u koliziji s odredbama Zakona o stvarnim pravima ili su protivne načelima jednovrsnosti vlasništva i pravnog jedinstva nekretnina. •

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.