Stjepan Dujo, načelnik Općine Novi Travnik

Novi Travnik otvara vrata poduzetnicima, već je stiglo pet investitora

05.11.2021.
u 08:00

Općina Novi Travnik otvorila je svoja vrata potencijalnim domaćim i stranim investitorima, a općinska se administracija u potpunosti stavila na raspolaganje svima onima koji žele otvarati radna mjesta u ovoj srednjobosanskoj općini.

U ovoj godini rezultati pristupa koji primjenjuje načelnik Stjepan Dujo vidljivi su na terenu, investitori su već zakupili zemljište, a očekivanje je kako će se taj proces nastaviti i dalje u cilju stvaranja uvjeta za ostanak i opstanak na ovom prostoru. Načelnik Dujo u intervjuu za Večernji list BiH govori o dosadašnjem tijeku mandata, izazovima s kojima se suočavao i suočava, ali i planovima za budućnost.

Ističe kako se od početka mandata uspjelo u namjeri podizanja atraktivnosti poslovne zone koja je već postala dom za pet investitora, a Dujo pritom kaže kako postoji zanimanje i za nova ulaganja, uz naglasak kako je općina postala otvorena svima koji žele realizirati svoju poslovnu ideju na prostoru Novog Travnika te je administracija dostupna od 0 do 24 sata kako bi pomogla poduzetnicima u ispunjavanju preduvjeta.

Konačni je cilj, naglasio je, da Novi Travnik postane mjesto na kojem će se graditi bolja budućnost, mjesto u kojemu će mlade obitelji vidjeti perspektive ostanka i opstanka.

Večernji list: Približavamo se prvoj godišnjici vašeg mandata na čelu općine Novi Travnik. Koji su bili ključni izazovi s kojima ste se suočavali prethodnih mjeseci?

- Inače živimo u izazovnim vremenima u smislu lokalne uprave i rukovođenja jedinicama lokalne samouprave. Tako je i u općini Novi Travnik, a ono što je do sada zatečeno u smislu određenih projekata koji su zamišljeni i koji nemaju svoju viziju okončanja, pokušali smo u ovom razdoblju nakon izbora promijeniti. Usvajanjem proračuna krajem ožujka ove godine, do današnjeg dana namjera nam je bila realizirati projekte koji bi bili na određeni način vidljiviji, a s druge strane korisni svim građanima u Novom Travniku, poput infrastrukturnih projekata.

Prije svega, tu su nama značajni projekti koji se odnose na gospodarstvo, tu je poslovno-industrijska zona Neobarje, a naravno, radimo i na sportskim, kulturnim i društvenim sadržajima. Prije svega, tu mislim na izgradnju - rekonstrukciju naše sportske dvorane kao središta kulturno-sportskog, društvenog života u budućnosti za sve na prostoru općine.

Večernji list: Kampanju ste vodili s posebnim naglaskom na gospodarstvo i osnaživanje potencijala općine Novi Travnik. Gdje leži prostor za napredak te postoji li zanimanje za investiranje u općinu?

- Pa, evo, od početka mandata do današnjeg dana mi smo u našoj poslovno-industrijskoj zoni Neobarje imali pet domaćih investitora koji su kupili parcele za preseljenje i postavljanje svojih industrijskih jedinica. Iznimno nam je zadovoljstvo što je jasno kako će ova poslovno-industrijska zona zaživjeti.

Naš motiv rada u općini je stvaranje nove vrijednosti, a s druge strane, otvaranje novih radnih mjesta, a to radimo u kombinaciji i koordinaciji, kao i stvaranju određenih odnosa s poslovnim subjektima. Kao jedan od dobrih primjera koje treba navesti je i osnivanje Kluba poduzetnica na prostoru općine Novi Travnik, a što naglašava žene kao aktere izgradnje gospodarstva i društva. Smatramo jako važnim i bitnim da se žene u poslovnom svijetu i poduzetništvu uključe u izgradnju boljeg društva. U odnosu na početak godine, smatramo značajnim i važnim što se pokrenuo taj postupak izgradnje poslovne zone, a isto tako i izgradnje pozitivnih procesa i klime.

Večernji list: Spomenuli ste pet investitora. Možemo li očekivati da će toga biti i više?

- U budućnosti možemo očekivati još veće zanimanje za poslovno-industrijsku zonu Neobarje, zapravo, već sada postoji interes. Osobno sam očekivao u prethodnom razdoblju da je ova zona zaokružena u smislu imovinsko-pravnih odnosa. To nije bilo točno, tako da mi u ovom razdoblju usporedno moramo rješavati imovinsko-pravne odnose. Isto tako, želimo udovoljavati interesu općine, kao i interesu poduzetnika koji žele investirati na ovom prostoru. Imamo upita, za sada usmenih, a uskoro očekujemo i pisma namjere od poduzetnika koji žele ulagati u Novi Travnik u cilju otvaranja novih radnih mjesta. U budućnosti očekujemo i nove investitore, i strane i domaće. Ono što je pak obveza općinske administracije je prostor poslovne zone prilagoditi zakupu zainteresiranih strana.

Večernji list: Upravo se na to veže i naše sljedeće pitanje, ono koje se odnosi na odnos Općine i poduzetnika. Na koji način Općina može olakšati investitorima poslovanje?

- Mi se stavljamo u potpunosti na raspolaganje investitorima, interes Općine je da investitori koji imaju želju i namjeru investirati u našoj općini čim prije pokrenu biznise. Istodobno, učinimo i korak-dva više nego što su to zacrtani rokovi.

Želimo da svatko tko ima namjeru ulagati u općinu, pokrene vlastiti biznis, da se zadrži u općini, a mi smo im u potpunosti na usluzi, od 0 do 24 sata. Cilj nam je da investitor ostvari svoju namjeru na prostoru općine Novi Travnik, a u smislu učinkovitosti, to je primarni posao svih djelatnika Općine Novi Travnik.

Večernji list: Uz investiranje usko je vezana i tematika odnosa prema mladima. Na koji način Općina može stvoriti uvjete za ostanak i opstanak?

- Jako je važno za sve stanovnike općine stvaranje novih radnih mjesta i dodatne, nove vrijednosti. Ako ponudimo kvalitetniji sadržaj, kvalitetniji život u našoj općini, možemo očekivati želju kod stanovnika da ostanu na prostoru gdje su rođeni i tu grade svoju budućnost. To možemo učiniti ako otvaramo nova radna mjesta zajedno s poduzetnicima, a što je pak naša trajna obveza. Iako je ne možemo ostvariti preko noći, zadaća je jasna - stvarati pozitivan ambijent kako bi svaka naša mlada obitelj imala perspektivu na ovom prostoru.

Večernji list: Mnogo toga ovisi o političkom ozračju, počevši od viših razina vlasti. Evo, iz vaše perspektive, kakvi su danas odnosi među narodima u Novom Travniku?

- Novi Travnik žudi za tim da učini svoju sredinu povoljnom za život svim stanovnicima te bih volio naglasiti kako je Novi Travnik općina mjesto za sve. To je poruka svim stanovnicima općine, a kad je riječ o suživotu, bitno je da svi idemo prema kvalitetnijem i mirnijem životu. Politika treba razmišljati o svakom malom čovjeku koji traži ostvarenje svojih životnih potreba. Jako je važno da politike budu pomirljive i stabilne kako bi ova zemlja imala neki svoj krajnji cilj.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije