Četiri CNC stroja stižu u Posušje

Novi strojevi za obradu metala i plastike

VL
Autor
Željko Andrijanić
30.12.2017.
u 08:00

U svibnju godine na izmaku u Posušju je otvoren Logistički centar koji je na početku stidljivo nazivan tračkom nade za nezaposlene, a kako vrijeme prolazi, mogao bi se prometnuti u itekako važan kotač pozitivnih promjena u ovoj općini. Već sada on polučuje dobre rezultate, nudi učenicima praktičnu nastavu, a očekivanja u budućnosti još su veća. Malim i srednjim poduzećima u svijetu ovakvi su centri velika pomoć u ostvarivanju viših ciljeva i ambicija. Mnoga su, s ovakvom pozadinom, vremenom postala velika. Upravo je i cilj logističkih centara da pomognu malim i srednjim poduzetnicima da razviju svoj biznis do mjere kada će moći sami krenuti u posao, rasti i razvijati se. Upravitelj ovog projekta je Općina Posušje, na čelu s načelnikom Brankom Bagom, a o Centru, njegovoj kvaliteti i usluzi brine se Jedinica za lokalni ekonomski razvoj. Upravo su nam ljudi iz ove službe dali informacije o ovome centru, u poslovnoj zoni Osrdak, izgrađenom na 360 četvornih metara. - Logistički centar Posušje je dimenzioniran sukladno ograničenim financijskim mogućnostima, što je rezultiralo s 3 proizvodna prostora prosječne veličine od oko 100 četvornih metara s mogućnošću nadogradnje u budućnosti. Dva proizvodna prostora su rezervirana na zahtjev Srednje strukovne škole Posušje za izvođenje praktične nastave za obuku na CNC strojevima. Lokalne potrebe su znatno veće od mogućnosti u postojećem Logističkom centru - govore nam u Jedinici za lokalni ekonomski razvoj u Posušju. U Logistički centar se ove godine uselio prvi registrirani proizvodni obrt s proizvodnim strojevima. - Logistički centar je omogućio da proizvodni obrt može dobiti sve potrebne dozvole za plasman svojih proizvoda na BiH tržište, što je preduvjet uspješnog poslovanja - kažu nam o ovom centru. Logistički centar u Posušju nudi radni prostor i zajedničke prostorije za potrebe administracije u poslovanju. - Sukladno pravilniku o korištenju Centra u prvoj godini poduzetnici ne plaćaju najam prostora, u drugoj plaćaju 25 posto od ukupne cijene najma, a u trećoj godini plaćaju 50 posto cijene najma prostora - kažu u Centru. Ističu i da za sada ne postoji mogućnost prostornog širenja u Logističkom centru, a što će biti omogućeno nadogradnjom centra, što je u planu. Također, iduće godine stižu i novi strojevi. - Što se tiče planova za 2018. godinu, planira se smjestiti najsuvremenija tehnološka oprema, odnosno novi CNC strojevi za obradu metala i plastike (4 stroja) na kojima će se izvoditi praktična nastava za Srednju strukovnu školu Posušje za smjer CNC operater. Time se stvaraju preduvjeti da se može ponuditi investitorima visoko kvalificirana i visoko plaćena domaća radna snaga, pogotovo za kooperantsku proizvodnju u autoindustriji. Također, tehnološki park je u Logističkom centru po potrebi podrška privatnim proizvodnim poduzećima (edukacija njihovih zaposlenika kako bi se povećala postojeća konkurentnost) - kazali su za Večernjak.•

Krajem 2015. godine Općini Posušje odobren je projekt izgradnje Logističkog centra za poduzetnike i obrtnike. Navedeni projekt je odobren za financiranje tada od Povjerenstva za vrednovanje pristiglih projekta Federanlnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, u ukupnom iznosu od 181.300 KM, od čega su sredstva Općine Posušje 36.300 KM.

Također, važni u realizaciji su i vlada Švicarske, te UNDP. Logistički centar je na raspolaganju lokalnim obrtnicima, malim poduzetnicima, agro-poduzetnicima u cilju davanja podrške razvoju malog i srednjeg poduzetništva na području općine Posušje. U Federalnom ministarstvu su tada kazali da će Ministarstvo nastaviti financirati poduzetničke infrastrukturne projekte, kako bi potaknuli male i srednje poduzetnike i obrtnike da se druže i povezuju, rastu i stasaju u veća poduzeća... (žan)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije