istraživanje pokazalo

Novi razlog zbog kojeg je ribu jako dobro jesti tri ili više puta tjedno

Getty Images
04.08.2019.
u 15:37

Konzumiranje triju ili više obroka ribe tjedno smanjuje rizik od razvoja raka crijeva, rezultati su najnovijeg istraživanja britanskih znanstvenika koji smatraju da takav trend treba poticati u sklopu zdrave prehrane.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu i iz Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) istražili su prehrambene navike 476.160 ljudi koji su ispunili upitnike o tomu koliko često jedu određenu vrstu hrane, piše Independent. Anketa je uključivala pojedinosti o konzumiranju ribe, a rezultati su pokazali da unos u organizam 359,1 grama bilo koje ribe triput tjedno smanjuje opasnost od razvoja raka crijeva za 12 posto u odnosu na konzumiranje samo 63,49 grama tjedno, prenosi Zadovojna.hr. 

Istodobno je kod osoba koje tjedno jedu 123,9 g masne ribe, poput lososa i srdela, evidentiran 10 posto manji rizik od razvoja raka crijeva. Prosječnu porciju ribe čini oko 100 grama. Istraživači napominju da se rezultati studije ne odnose na školjke.

Studija je objavljena u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology, a financirao ju je Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF) koji želi pridonijeti jačanju svijesti o važnosti prehrane u sprečavanju razvoja raku crijeva. Dr. Marc Gunter, voditelj istraživanja iz IARC-a kazao je da rezultati pokazuju kako bi konzumaciju ribe trebalo poticati kao dio zdrave prehrane.

Ova velika studija potvrđuje dosadašnja saznanja po kojima je konzumiranje ribe vrlo zdravo te smanjuje rizik od razvoja raka crijeva, kaže dr. Anna Diaz Font, voditeljica odjela za financiranje istraživanja u WCRF-u. Pojasnila je da biološki razlozi takvog učinka nisu u potpunosti poznati no da su po jednoj teoriji "specifične masne kiseline, poznate kao omega-3, koje nalazimo gotovo isključivo u nekim vrstama ribe, zaslužne za ovaj protektivni učinak kroz njihova protuupalna svojstva."

Lisa Wilde, direktorica odjela za istraživanja i vanjske poslove tvrtke Bowel Cancer UK, pozdravila je rezultate studije te pozvala na daljnja istraživanja.

Jednostavne promjene u načinu života mogu biti vrlo korisne pa i spasiti živote. Vrlo je važno u prehranu uključiti integralne žitarice, vlaknastu hranu i ribu, voditi računa o zdravoj tjelesnoj težini, baviti se umjerenom tjelovježbom, izbjegavati prerađene mesne proizvode i ograničiti unos crvenog mesa u organizam. Sve to čini veliku razliku za svakog pojedinca, kazala je Lisa Wilde.

Rak crijeva po učestalosti je četvrti najčešći rak u Velikoj Britaniji te od svih karcinoma ima drugi najviši postotak smrtnosti pacijenata, podsjetila je Wilde. Po podacima Registra za rak Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, rak debelog crijeva u našoj je zemlji drugi najčešći oblik raka u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke).

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom jedan je od najčešćih oblika zloćudnih oboljenja u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti. Od ukupnog broja dijagnosticiranih slučajeva raka u Hrvatskoj na ovu zloćudnu bolest otpada 15-16 posto slučajeva u muškaraca i 13-14 posto slučajeva u žena, prenosi Hina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?