TRŽIŠTE LIJEKOVIMA

Novi Pravilnik o cijenama lijekova: Uštede za građane bile bi oko 100 mil. KM

lijekovi
17.01.2016.
u 12:38

Ukoliko bi se usvojio novi Pravilnik o cijenama lijekova, koji je već u proceduri, lijekovi u Bosni i Hercegovini više ne bi bili najskuplji u regiji, a uštede za građane bi bile na godišnjoj razini oko 100 milijuna KM, rečeno je danas nakon sastanka predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića s novoimenovanim vršiteljem dužnosti direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandrom Zolakom.

-Tržište lijekovima u BiH se procjenjuje na nešto više od 500 milijuna KM, od čega je sudjelovanje domaćih proizvođača oko 90 milijuna, a oko 430 je sudjelovanje stranih proizvođača i veletrgovaca na tržištu lijekova u BiH, precizirao je Zolak.

Podsjetio je i da je Svjetska banka, koja je bila uključena u izradu novog Pravilnika, dala procjenu da će u BiH, ako se uvede novi pravilnik, već od ožujka ove godine, ostaviti građanima BiH 21 posto od spomenute brojke, odnosno oko 55 milijuna eura.

-Domaći stručnjaci su nešto manje optimistični u tim procjenama, ali na godišnjoj razini to bi građanima u BiH ostavilo oko 70 do 80 milijuna KM, naglasio je Zolak.

Rok za usvajanje novog Pravilnika bi trebao biti 1.ožujak, ukoliko se izvrše određene tehničke izmjene, a zatim bi u nekoliko mjeseci trebalo ostaviti veletrgovcima da naprave svoje izračune kako bi se taj dokument mogao početi primjenjivati. 

Ističući da BiH jedina u okruženju ima Pravilnik koji regulira samo maksimalnu veleprodajnu cijenu lijekova, Zolak je rekao da je takva situacija već pet godina i mora se promijeniti.

-U idućem razdoblju predstoje konzultacije s nadležnim u ministarstvu financija i civilnih poslova BiH kako bi sagledali što sve treba promijeniti u tom pravilniku kako bi on stupio na snagu, a građani osjetili korist, istakao je Zolak.

Smatra da ima dosta prostora da se Agencija angažira i na kontroli i uređenju tržišta lijekova u BiH te će formirati tim kako bi se i to pitanje riješilo.

I Borenović smatra da je smanjenje cijena lijekova najjznačajniji cilj u radu Agencije za lijekove BiH.

-Cijene lijekova u BiH su značajno više nego u regiji. Radi se o ogromnim iznosima novčanih sredstava i ovaj posao neće biti nimalo jednostavan, jer nekome će morati biti oduzet novac, ali će građani plaćati niže cijene lijekova i to je najbitnije, naglasio je i Borenović na pres-konferenciji.

Uvjeren je da će Zolak odgovoriti ovom izazovu, a odbacili su i navode da Zolak nema dovoljno iskustva za ovaj posao.

Nakon sastanka je rečeno da Zolak, kako bi što bolje obavljao funkciju na koju je imenovan, neće više biti odbornik u banjolučkoj Gradskoj skupštini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije