DOBRA VIJEST Brisovi koji su došli jučer bili su sterilni

Novi nalazi pokazali: Opasne bakterije više nema na Klinici 
za dječje bolesti

bolnica
Foto: Stojan Lasić
25.06.2015.
u 16:23

Očekuje se normalizacija rada Odjela 
neonatologije Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar

Klebsiella pneumoniae više nije “stanovnik” Odjela neonatologije Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar. To su potvrdili nalazi brisova koji su jučer urađeni, čime se i službeno može reći kako je okončana intrahospitalna infekcija s kojom se posljednjih nekoliko dana suočila mostarska bolnica.

Normalizacija na Odjelu

Očekuje se kako će se rad spomenutog odjela normalizirati do kraja tjedna. S druge strane, zasjedalo je Povjerenstvo za intrahospitalne infekcije i radna skupina koju je imenovao ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić. Na sastanku su se analizirali svi podaci vezani za stanje na Klinici za dječje bolesti SKB-a Mostar i smrt beba. - Temeljem iznesenih podataka, zajednički se konstatira da je od 10 umrlih beba u 2015. godini, kod njih sedam nađena Klebsiella pneumoniae. Od tih sedam slučajeva, kod tri bebe bi, uz ostale čimbenike rizika, Klebsiella pneumoniae mogla biti jedan od dodatnih čimbenika koji se može povezati sa smrtnim ishodom. Kod preostale četiri bebe bakterija je kolonizirana, što se ne može smatrati infekcijom - stoji u zapisniku spomenute sjednice. Dr. Vesna Brkić je navela kako je nakon prvog smrtnog slučaja u kojemu je Klebsiella pneumoniae mogla biti jedan od dodatnih čimbenika koji se može povezati sa smrtnim ishodom, pojačan mikrobiološki nadzor nad osobljem, prostorom, površinama i opremom, uz redoviti mikrobiološki screening beba.

- S obzirom da pojačane mikrobiološke mjere nisu dale željene rezultate, o uočenoj pojavi pojačanog broja infekcija pismeno je obavijestila ravnateljstvo bolnice, nakon čega je odmah 12. lipnja održan prvi sastanak Povjerenstva za intrahospitalne infekcije - navodi se u zapisniku sa sjednice Povjerenstva.

Nastavak nadzora

Treba spomenuti kako je ove zaključke potpisalo šest vrhunskih stručnjaka, od epidemiologa, mikrobiologa, liječnika... Iako su jučerašnji nalazi brisova pokazali kako Klebsiella pneumoniae više nije nazočna na Odjelu neonatologije Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar, za očekivati je kako će nadzor biti nastavljen i dalje, te kako će se voditi pojačana briga kada je u pitanju praćenje i nadzor intrahospitalnih infekcija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije