sve na jednom mjestu

Novi jednošalterski sustav registraciju poduzeća sa 67 skraćuje na tri dana

26.01.2017.
u 07:00

U cilju postizanja što višeg stupnja konkurentnosti postupkom skraćivanja procesa registracije poduzeća, Vlada FBiH na posljednjoj je sjednici u Mostaru prihvatila informaciju međuresorne radne skupine za uspostavljanje jednošalterskoga sustava poslovanja i elektroničke registracije poslovnih subjekata u Federaciji BiH. Informaciju je članovima Vlade predstavio Damir Šapina, član međuresorne radne skupine, inače savjetnik Jelke Milićević, ministrice financija FBiH.

Reforme registracije

Cilj projekta nazvanog “One Stop Shop” je reformirati proces registracije poslovnih subjekata, odnosno maksimalno ga skratiti te na taj način potaknuti investicije i otvaranje novih radnih mjesta. “Umjesto hodanja od šaltera do šaltera, sav proces registracije odvijao bi se na jednom mjestu na način da poduzetnik svu potrebnu dokumentaciju preda, a Financijska informatička agencija (FIA) odradi sve ostalo u što kraćem mogućem roku”, objasnio nam je Šapina.

Upotrebom inovativnih rješenja, koja uključuju informacijsko-komunikacijske tehnologije, planira se ojačati učinkovitost, kvalitetu, fleksibilnost i transparentnost javnog sektora te na taj način i stimulirati rast i razvoj privatnoga sektora. Očekivani rezultati “One Stop Shop” projekta uključuju uspostavljanje jednošalterskoga sustava registracije i omogućavanje online registracije gospodarskim subjektima u FBiH, skraćenje procesa registracije poslovnih subjekata (d.o.o.) na tri dana (ne uključujući registraciju PDV-a) za sve vrste društava s ograničenom odgovornošću, smanjenje nužnih koraka za registraciju poslovnih subjekata u Federaciji BiH za 50 posto, kao i smanjenje troškova registracije poslovnih subjekata. Provedbom tog projekta očekuje se povećanje broja novoregistriranih gospodarskih subjekata za 15 posto u FBiH u godinu i pol dana provedbe reformi koje se tiču navedenih olakšica u poslovanju, konkretno u registraciji poduzeća, istaknuto je prilikom predstavljanja projekta.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije