aktivnosti na zaštiti i spašavanju

Nove poplave ili potrese bh. institucije će dočekati bez opreme, kadra i koordinacije

25.01.2017.
u 09:00

Unatoč činjenici da je, zbog poplava iz 2014. godine, oko 90.000 osoba privremeno razmješteno iz svojih domova, a više od 40.000 produljilo boravak u javnim ili privatnim skloništima i da je ukupan ekonomski učinak prirodne katastrofe dosegao 3,98 mlrd. KM, vlasti u BiH još nisu poduzele primjerene aktivnosti na unapređenju sposobnosti za učinkovito djelovanje u kriznim situacijama, piše Večernji list BiH.

Jedinstven broj

Ovakav porazan zaključak iznijeli su nedavno iz Ureda za reviziju rada državnih institucija BiH, koji u svom najnovijem izvješću pod nazivom “Aktivnosti institucija BiH za provedbu zaštite i spašavanja u prirodnoj ili drugoj nesreći” upozoravaju kako Ministarstvo sigurnosti još nije dostavilo na usvajanje program razvoja sustava zaštite i spašavanja institucija i tijela BiH. Iako je cijeli postupak formiranja posebne mješovite postrojbe zadužene za pružanje pomoći stanovništvu u prirodnim nesrećama trebao biti završen još 2015., takva odluka još nije bila ni upućena na usvajanje Vijeću ministara BiH, niti je, kako pišu revizori, “obavljena aktivnost na praktičnoj provedbi strukturiranja postrojbe i njezinu temeljnom opremanju i obučavanju iako je predviđeni rok, u strateškim dokumentima Ministarstva sigurnosti, za završetak ovih aktivnosti bio kraj 2015. Država BiH, unatoč obećanjima danim međunarodnoj zajednici i predstavnicima EU-a, nema uspostavljen sustav hitnih poziva 112, a izražena je odsutnost funkcionalnosti u radu Koordinacijskog tijela za zaštitu i spašavanje BiH, i to pogotovo tijekom krizne situacije poplava iz 2014. Na razini institucija BiH, u čijoj nadležnosti je sustav zaštite i spašavanja, nije razvijen sustav, niti su utvrđene procedure kojima bi se vršila provjera jesu li na lokalnim razinama angažirani svi raspoloživi resursi prije nego što se uputi zahtjev za angažiranje Oružanih snaga BiH, prije svega helikoptera. Revizori napominju kako bi Oružane snage BiH, zbog odlaska u mirovinu kadrova, u razdoblju od deset godina mogle gotovo u potpunosti ostati bez pilotskoga kadra. Spominju i analizu koju su napravile Oružane snage BiH i koja je pokazala vrlo nepovoljnu starosnu strukturu postojećeg stanja pilotskoga kadra, gdje je prosječna starost pilota 42 godine. Od ukupno predviđenog broja u Brigadi zračnih snaga i protuzračne obrane 60, popunjeno je 50 posto radnih mjesta predviđenih za pilote.

Fokus javnosti

U Ministarstvu sigurnosti BiH nije kreirana i samim tim se redovito ne ažurira jedinstvena baza podataka o izvorima opasnosti koje mogu izazvati prirodne ili druge nesreće. Također, ne postoji ni baza podataka o snagama i sredstvima za zaštitu i spašavanje te poduzetim mjerama u području zaštite i spašavanja unatoč lošim iskustvima iz svibanjskih poplava 2014. godine. Revizori napominju kako institucije BiH, u okviru svojih nadležnosti, moraju biti spremne reagirati i upravljati kriznim situacijama, kako u prirodnim tako i u drugim nesrećama. Kao primjer te nespretnosti spominju probleme spore reakcije ili izostanka reakcije nadležnih institucija BiH, u kriznoj situaciji prouzročenoj ljudskim faktorom, kada su izazvani neredi na prosvjedima građana u veljači 2014. godine. Značajna oštećenja na zgradi Predsjedništva, kao i paljenje dijela Arhiva BiH, stavili su u fokus javnosti pitanje suradnje između policijskih agencija na razini institucija BiH, kao i sposobnosti nadležnih institucija adekvatno reagirati na ovu kriznu situaciju. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije