udar na džepove umirovljenika

Nove cijene smještaja i u staračkim domovima, evo što kažu umirovljenici

starost
Pixsabay
10.09.2023.
u 10:43

Teret poskupljenja sve je veći, i čini se, nema segmenta života koji ne pogađa. A nove veće cijene usluga ima i starački dom u Mostaru. Iako se navodi da je riječ o minimalnom poskupljenju, s obzirom na visoku inflaciju u zemlji, osobama treće životne dobi to je udar na njihove ionako male mirovine. Mali broj njih sebi može priuštiti boravak u staračkom domu bez financijske pomoći obitelji ili socijalne pomoći.

Devedesetogodišnja Munevera, četiri godine je korisnica Doma za stare i nemoćne u Mostaru. Ona i još 120 korisnika Doma, smještenih u dva odvojena objekta, kažu da su zadovoljni uvjetima u Domu. Svatko od njih ima neku svoju životnu priču koja ih je dovela ovdje gdje, kako kažu, više nisu sami, javlja BHRT.

"Ja sam opet proživjela finog života, do Kaira sam hodala, eto da znate i čitavu Europu sa svojom djecom. E, što ćeš, sve bude i prođe, i tako dođem ovdje, fino mi je, uglavnom ništa me ne boli", kaže Munevera Bešović, korisnica Doma za stare i nemoćne Mostar.

"Imam fino društvo, čitavo osoblje sa mnom se šali, u šali uživam. Imam osteoporozu kostiju, ali na to ne obraćam pažnju, može dokle može, što se tiče ovdje, Bože podrži ovako", navodi Pašana Muratbegović, korisnica Doma za stare i nemoćne Mostar.

Enisa je socijalna radnica koja svako jutro obilazi korisnike i trudi se da im boravak ovdje bude što ugodniji. Za nju imaju samo riječi hvale, a sve je lakše uz pjesmu.

"Svako jutro se obiđe svaka soba i svaki korisnik, i prema njihovim potrebama dalje se uključivati. Imamo četvrtkom zajedničku kavu. Uključio se i međunarodni koledž. Organiziramo zajedno društvene igre, muzikoterapiju, art terapiju, vježbe", navodi Enisa Hasanbegović, socijalna radnica Doma za stare i nemoćne Mostar

Dom za stare i nemoćne osobe u Mostaru od 1. rujna povećao je svoje usluge za oko 17 posto. Ističu kako su na ovaj potez bili primorani jer su troškovi života enormno porasli. 

Na povećanje su, kažu u Domu, bili primorani kako bi mogli funkcionirati, jer 70 posto se financiraju od korisnika i donacija, dok Grad Mostar za Dom izdvaja pola milijuna maraka godišnje putem granta, što nije dostatno ni za plaće djelatnika.

"Do sada je bila cijena smještaja za funkcionalne, pokretne korisnike 630 KM, trenutno će biti 750, poskupljenje za 120 maraka. Cijena smještaja za nepokretne, funkcionalno nesposobne korisnike do sada je bila 770, a sada je 900 maraka", pojasnio je Mirza Drežnjak, direktor Doma za stare i nemoćne osobe Mostar.

Drežnjak ističe da su, unatoč poskupljenju, i dalje jedan od najjeftinijh Domova u Bosni i Hercegovini. Korisnici Doma nisu komentirali poskupljenje usluga jer, kažu, o tome ne znaju ništa. Boravak plaćaju uz pomoć obitelji i socijalnih službi i založene imovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?