Potpora roditeljima kroz pronatalitetnu politiku

Novčane naknade rodiljama u Orašju od 500 do 2000 KM

porodilje
14.04.2023.
u 17:32

Uvjet za naknade je da rodilja prije rođenja djeteta ima godinu dana prijavljeno prebivalište na području općine, da svakodnevno živi na prijavljenoj adresi i da rođeno dijete živi na istoj prijavljenoj adresi

Gradski vijećnici Orašja usvojili su novu odluku o dodjeli jednokratne novčane naknadne rodiljama po rođenju djeteta i jednokratne novčane pomoći obiteljima s više djece, piše Večernji list BiH.

Ovom odlukom visina jednokratne novčane naknade za rodilje utvrđuje se za rođeno prvo dijete u iznosu od 500 KM, za rođeno drugo dijete u iznosu od 1000 KM, a za rođeno treće i svako sljedeće dijete u iznosu od 2000 KM.

Jednom godišnje

Međutim, uvjet je da rodilja prije rođenja djeteta ima godinu dana prijavljeno prebivalište na području općine, da svakodnevno živi na prijavljenoj adresi i da rođeno dijete živi na istoj prijavljenoj adresi. Istom odlukom regulirana je jednokratna pomoć obiteljima s više djece, odnosno utvrđeno je da pravo na novčanu pomoć od 150 KM po svakom djetetu imaju obitelji s dvoje i više djece, djece koja su starosti do 18 godina odnosno do 25 godina ako se nalaze na redovitom školovanju. Uvjet je i da mjesečna primanja obitelji moraju biti do iznosa prosječne neto plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i da obitelj svakodnevno živi na području općine Orašje. Jednokratna novčana pomoć obiteljima s više djece dodjeljivat će se jednom godišnje, i to na temelju javnog poziva koji objavljuje gradonačelnik. Jednokratna novčana naknada za roditelje ostvarivat će se na temelju zahtjeva koji se mora podnijeti u roku od 60 dana od dana rođenja djeteta.

Što se pak izvršne Gradske uprave tiče, izdvajamo posjet gradonačelnika Orašja Marijana Oršolića Crnoj Gori. Sa stručnim suradnikom u Službi za upravljanje razvojem Grada Orašja Borisom Jurićem s predstavnicima Bara dogovarali su partnerstvo u prijavljivanju zajedničkog prekograničnog projekta u okviru IPA Interreg HR - BA - ME poziva. Dogovoreno je da će se prijavljivati na ovaj poziv iz oblasti zaštite životne sredine, pa su tim povodom posjetili tamošnji regionalni deponij gdje im je domaćin bio direktor Senad Arabelović. Partner iz Crne Gore može se prijaviti kroz svoju stranu projekta za sredstva i do 200.000 KM u okviru ovog poziva, a Grad Orašje bi se također prijavio s projektom poboljšanja gradskog deponija. Uz domaćine iz općine Bar, na sastanku je bio i predstavnik Ulcinja.

Hrvatska zajednica

U sklopu službenog posjeta Crnoj Gori gradonačelnik Oršolić i stručni suradnik Jurić posjetili su i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore u Donjoj Lastvi gdje su se sastali s predsjednikom HNV-a Zvonimirom Dekovićem. Kako je povod gradonačelnikova posjeta Crnoj Gori bila prekogranična suradnja i određeni kulturni projekti, s predsjednikom HNV-a razgovarao je o mogućoj suradnji, što će se sigurno pozitivno i realizirati. Deković je približio izaslanstvu iz Orašja rad ovog Vijeća, brojne kulturne projekte, kao i probleme hrvatske zajednice u Crnoj Gori. Na obostrano zadovoljstvo, u prijateljskom ozračju, razgovaralo se i o mogućem uzvratnom posjetu, imajući u vidu potencijal mladih ljudi s obiju strana. Gradonačelnik Oršolić pokazao je zanimanje za sve što hrvatska zajednica u Crnoj Gori radi, čuvajući kulturnu baštinu i potencirajući prave vrijednosti autohtonog naroda, doznajemo u Gradskoj upravi Orašja. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije